Skapa mer plats i rummen med compact living.
Skapa mer plats i rummen med compact living. Foto: iStockphoto

5 tips - compact living

Inredning

Boytan i hemmet ska inte sätta käppar i hjulen för hur du ska kunna röra dig. Compact living handlar om att skapa mer plats om man bor litet eller att utnyttja varje kvadratmeter om man bor stort. Här kommer 5 tips för compact living. 

 

Av: Harald Nylund, 18 oktober 2018

Släpp in ljuset!

Ljusa nyanser på väggarna har en förmåga att få vilket rum som helst att upplevas som större. Det är något med hur det naturliga ljuset reflekteras. Har du gardiner till fönstren bör du se till så att de inte begränsar ljusinsläppet eller stänger ute ljuset helt. I så fall: skippa dem direkt. Det är inte deras syfte. Gardiner ska snarare skapa ett ombonat och mysigt hem och då behövs naturligt ljus!

Annons

Därför ska du lyfta upp allt från hallgolvet

I hallen kan du börja med att märka ut ytor och vrår som står tomma. Har du en vägg som ekar tom kan du bygga in hyllplan eller skruva upp hyllor. Lyft upp allt från golvet och ställ det på olika hyllplan. Frigör golvet och satsa på en stor, rund hallspegel. Det är snyggt!

Få rummet att kännas större - förvara längs väggarna

Man väljer ofta ut det allra största rummet till vardagsrum. Det beror kanske främst på att vardagsrummet är mittpunkten och mötesplatsen för familj, vänner och bekanta. Det är där ni umgås, spelar spel och ser på TV. Använd motiv och inredningsstilar du tycker om, men - precis som i hallen - handlar det om att förvara längs med väggar eller i skåp. Gör du det kommer vardagsrummet att kännas större och takhöjden lyxig! 

 

 

Högt i tak är definitivt något du bör sträva efter. I badrummet kan du skruva ner tjocka, breda skåp i vilka du ändå bara förvarar tandborste, tandkräm, deodorant, parfym och tops. Ställ allt på hyllplan istället och varför inte fästa en spegel bakom så att badrummet känns ännu större. 

Satsa på möbler som är lagom stora!

En tumregel är att satsa på möbler som är lagom stora. Har du möbler som är för stora kommer rummet att kännas mindre än vad det kanske i själva verket är. Det kommer dessutom begränsa dig i hur mycket du kan röra dig. Det är smartare att satsa på möbler som passar in beroende på hur stor golvytan är. Det får även möblerna att komma till sin fulla rätt. Helheten är viktigare än möblerna i sig, så att säga, när det handlar om compact living. 

Visa upp porslin och torrvaror!

I köket kan du börja med att skruva ner stora, tunga skåp från väggarna och skruva upp, eller bygga in, hyllor istället.

Ta fram porslin, tallrikar och bestick och ställ på hyllorna. Visa upp istället för att gömma undan. Alla torrvaror kan du lägga i snygga glasburkar. Det är ett snyggare sätt att presentera ris och pasta på. Ett kök utan köksskåp upplevs som större. Vem skulle inte vilja ta tag i storkoket i ett kök som känns stort, varmt och inbjudande?  

 

 

Linda Bengtzings favoritprylar i hemmet.

18 oktober 2018 Harald Nylund
Annons
Annons
Mer om Inredning

Blanda gammalt och nytt – så skapar du ett personligt hem

Inredning Hämta inspiration från ditt barndomshem, låt hjärtat styra och inred efter din livssituation. Vintageexperten Elsa Billgren delar med sig av sina bästa tips för att skapa en personlig inredning bestående av både nya och gamla fynd.

Ge stolarna nytt liv!

Inredning Har dina stolar sett sina bästa dagar? Med sandpapper, en häftpistol och ett fint tyg kan du ge dem ett nytt liv.

7 alla hjärtans dag-pyssel

Inredning Fingerfärg, kulörta papper och en dos kreativitet. Här är sju enkla pynt som passar bra att göra med barnen.

7 roliga julklappsidéer

Inredning Slut på bra julklappsidéer? Här är 7 roliga prylar att ge någon du tycker om - eller att önska till dig själv. 

VIDEO: Smarta tejpknepet

Inredning Trött på tejpkrånglet? Med det här enkla knepet blir det så mycket enklare när det är dags att slå in julklapparna!

Så gör du egna julkort

Inredning Vem blir inte glad över ett hemmagjort julkort? Knåpa ihop ett par stycken med granar på, från Karin Anderssons bok Kreativa Karins jul för barn!

VIDEO: Så slår du in julklappar i tyg

Inredning Här är ett miljövänligare tips när det är dags att slå in dina julklappar. 

Årets julklapp 2017

Inredning VR-glasögon, robotdammsugare och matkasse har tidigare varit årets julklapp. Så vad handlar vi gärna i år? Här är årets julklapp!

6 rum med galen inredning

Inredning Låt dig inspireras – eller kanske bara förfäras – av dessa rum. Här är inredningen som får dig att tappa hakan!