Det är många saker att ta hänsyn till när man väljer färg till ett rum.
Det är många saker att ta hänsyn till när man väljer färg till ett rum.

5 sätt att välja en färgpalett

Inredning

Färger är kraftfulla – och de påverkar inte bara hur saker och ting ser ut, utan också hur du mår och känner dig. När det kommer till inredning finns det fem enkla förhållningsregler som gör det lättare att välja färg.

Av: Emelie Gressberg, augusti 2013, 30 juli 2013

Du har säkert hört det förut – att varje färg förknippas med olika känslor, och att färger kan påverka människors sinnesstämning. Men tyvärr är det inte så enkelt som att välja orange om du vill uppmuntra till aktivitet och kreativitet på kontoret.

För det är också ett faktum att varje person uppfattar färger på sitt eget sätt, kanske för att de har olika minnen och tankar som rör en viss färg. En färg som får en person att känna sig upplyft kan lika gärna få en annan att bli irriterad. 

Det finns naturligtvis många teorier om vad som ska ligga till grund när man väljer färg till ett rum eller ett hem, men genom att hålla sig till visa grundregler kombinerat med den du är som person så är mycket gjort!

 De som gillar att ha grått på kroppen kommer förmodligen att gilla det i vardagsrummet också. Foto: Jotun

Annons

 

1. Tänk på ditt hem som kläder
Titta igenom garderoben och se om det finns några färger där som sticker ut. Om du har massor av gråa kläder är chansen stor att du kommer gilla det i ditt hem också.

Och vice versa – om du inte känner att du klär i senapsfärgade kläder så ska du förmodligen inte måla en vägg i den färgen heller.

 

 Här har det valts två kompletterande färger, och det blir verkligen ett blickfång! Foto: Fargerike

 

2. Var inte rädd för färgcirkeln
Minns du färgläran från gymnasiet? Det kan tyckas tråkigt och gammaldags, men färgcirkeln är faktiskt ett väldigt bra verktyg när det kommer till att välja färger för ditt hem.

De kompletterande färgerna är de som står mitt emot varandra i cirkeln – som korall och äppelgrönt – och det är bevisat att våra ögon dras till sådana färgkombinationer.

 


Att välja flera färger från samma färgfamilj är en bra idé. Foto: Ifi

 

3. Flera nyanser från samma familj
När du blandar starka och svaga nyanser från samma färgfamilj förhindrar du till exempel att en färg som ljusrosa blir för barnslig, medan en knallrosa färg inte tar över helt. En annan trevlig kombination är ljust mintgrönt tillsammans med någonting smaragdgrönt.