Vem vill inte vakna upp i ett sovrum som plötsligt känns så mycket större.
Vem vill inte vakna upp i ett sovrum som plötsligt känns så mycket större. Foto: iStockphoto

5 heta knep - få större sovrum

Inredning

Det krävs inte mycket uppoffring för att du ska få större sovrum. Här kommer några heta knep som verkligen kan göra underverk. 

Knep 1 – ja till ordning, nej till stök

Det finns inget tråkigare i världen än ett stökigt sovrum. Ju stökigare det blir desto mer uppgiven känner man sig. Tillslut föser man bara bort saker med fötterna. Lägg istället energin och krut på att köpa in korgar, utdragbara lådor eller boxar för så kallad dold förvaring. Under sängar finns det mycket plats och det gäller att ta vara på det. 

Förutom förvaring under sängen kan du även prova att sätta upp hyllor högt på väggarna. På hyllor kan du ställa alla möjliga saker du egentligen bara vill ha ur vägen. Det blir ju inte riktigt dold förvaring så här krävs det någon sorts struktur och plan för att det ska se bra ut.

Annons

Knep 2 – trolla bort saker

I sovrummet finns många utrymmen som du kanske inte tänkt på. Bakom dörrar kan du exempelvis fästa snygga hängare och krokar. På krokarna kan du hänga morgondagens outfit, väskor, ryggsäckar och annat som du vill ha lättillgängligt. Dessa syns dessutom bara när dörren är stängd. Detta är bara så praktiskt!

Andra utrymmen som man lätt glömmer bort är på fönsterbänkar och i garderober. En städad garderob rymmer väldigt mycket mer än en stökig garderob. It goes without saying. Ordna med galgar och förvara skorna prydligt på hyllor. Se till så att du sorterar kläderna och hitta ett system som passar dig. Du kommer att spara så mycket utrymme!

 

 

Knep 3 – upp med lampor på väggarna

Bordslampor och sänglampor tar mycket plats. Satsa på lampor som du fäster direkt på väggen istället. Nattduksbord använder du i princip bara för läslampor ändå. Böckerna kan du hänga upp på väggen i nät eller i korgar. Det blir dessutom en riktigt snygg inredningsdetalj som du får på köpet. Ordna med mjuk belysning istället för intensiv belysning. Mjuk belysning är mer soft och gör så att du går ner i varv.

 

 

Knep 4 – så gör sängen sovrummet större

En säng som står med ena långsidan mot väggen får rummet att se mindre ut. Visst är det praktiskt och om du har kuddar som ryggstöd kan sängen lätt omvandlas till en soffa dagtid. Men rummet ser inte större ut. Om du istället placerar sängen med kortsidan mot väggen så kommer du att skapa luft på sängens båda långsidor. Det får sovrummet att kännas större.

Knep 5 – ta hjälp av speglar!

Speglar kan verkligen få vilket rum som helst att se större ut, men det gäller att hitta rätt vinklar. I ett sovrum, till skillnad från exempelvis ett badrum, kan du sätta upp spegeln mitt emot fönstret. Det gör så att ljuset reflekteras mot spegeln och rummet upplevs då som större.

Ett ljust rum känns dessutom större än ett mörkt rum. Du kan också prova med att sätta upp små speglar ovanför sängen. Testa dig fram och se vilka vinklar du lyckas skapa. Förr eller senare kommer du se att rummet känns större och då har du verkligen lyckats. 

 

Så får du ordning och reda bland presentpapprena.

13 september 2018
Annons
Annons
Mer om Inredning

Blanda gammalt och nytt – så skapar du ett personligt hem

Inredning Hämta inspiration från ditt barndomshem, låt hjärtat styra och inred efter din livssituation. Vintageexperten Elsa Billgren delar med sig av sina bästa tips för att skapa en personlig inredning bestående av både nya och gamla fynd.

Ge stolarna nytt liv!

Inredning Har dina stolar sett sina bästa dagar? Med sandpapper, en häftpistol och ett fint tyg kan du ge dem ett nytt liv.

7 alla hjärtans dag-pyssel

Inredning Fingerfärg, kulörta papper och en dos kreativitet. Här är sju enkla pynt som passar bra att göra med barnen.

7 roliga julklappsidéer

Inredning Slut på bra julklappsidéer? Här är 7 roliga prylar att ge någon du tycker om - eller att önska till dig själv. 

VIDEO: Smarta tejpknepet

Inredning Trött på tejpkrånglet? Med det här enkla knepet blir det så mycket enklare när det är dags att slå in julklapparna!

Så gör du egna julkort

Inredning Vem blir inte glad över ett hemmagjort julkort? Knåpa ihop ett par stycken med granar på, från Karin Anderssons bok Kreativa Karins jul för barn!

VIDEO: Så slår du in julklappar i tyg

Inredning Här är ett miljövänligare tips när det är dags att slå in dina julklappar. 

Årets julklapp 2017

Inredning VR-glasögon, robotdammsugare och matkasse har tidigare varit årets julklapp. Så vad handlar vi gärna i år? Här är årets julklapp!

6 rum med galen inredning

Inredning Låt dig inspireras – eller kanske bara förfäras – av dessa rum. Här är inredningen som får dig att tappa hakan!