Gröna krukväxter är trendiga i höst.
Gröna krukväxter är trendiga i höst. Foto: Blomsterlandet

Stor inredningstrend: gröna krukväxter

Inredning

Gröna krukväxter är en stark inredningstrend just nu. "Hjärtan på tråd", Svärmors tunga eller den klassiska Porslinsblomman – här är tio trendiga och lättskötta krukväxter.

Av: , 08 oktober 2014
 • Parasollpilea (Elefantöra)

  Parasollpilea, Pilea peperomioides, har den senaste tiden blivit lite av en trendväxt. Kallas även för Elefantöra och är en väldigt lättskött krukväxt med runda blad. Trivs i halskuggigt till soligt läge (helst inte i söderfönster). Ett tips är att vattna den i kanten av krukan, då den inte gillar att få vatten direkt på stjälkarna.

  Bild: Blomsterlandet

 • Dvärgkowhai

  Dvärgkowhai, Sophora prostata, är en skir krukväxt med små gröna blad. Den trivs att stå i ljus, gärna i sol men inte direkt i söderläge. Sommartid står den gärna utomhus men vintertid vill den stå svalt. Se till att hålla jorden lätt fuktig och dra ner något på vattningen när den står svalare – men låt den inte torka ut för mycket mellan vattningarna. Kan beskäras och planteras om på våren vid behov.

  Bild: Blomsterlandet

 • Lyktranka (Hjärtan på tråd)

  Lyktrankan – även kallad "Hjärtan på tråd", Ceropegia linearis ssp.woodii, gillar att stå soligt och tål till och med i full sol. Mycket lättskött krukväxt som är fin i en högre kruka eller ampel där rankorna, som är lätta att böja, kan hänga ner över kanten. Blommar med små, ganska oansenliga blommor. Låt jorden torka upp lätt mellan vattningarna.

  Bild: Blomsterlandet

 • Fjädersparris

  Fjädersparris, Asparagus plumo, är en vacker växt med gröna, skira blad som påminner om fjädrar. Fjädersparrisen trivs bäst i sval till normal rumstemperatur, i ljust till halvskuggigt läge. Den gillar också hög luftfuktighet, så låt jorden vara lätt fuktig, men inte blöt.

  Bild: Blomsterlandet

 • Svärmors tunga

  Svärmors tunga, Sansiveria trifasciata, är en extremt lättskött och tålig krukväxt med stora, tjocka blad. Den trivs i de flesta lägen och kan därför placeras även där det är lite mörkare. Den gillar dock inte att stå i direkt söderläge. Vattna när jorden torkat, gärna mot krukans kant.

  Bild: Blomsterlandet

 • Hemtrevnad

  Hemtrevnad, Soleirolia soleirolii, är en lättskött och lättplacerad klassisk krukväxt som passar i de flesta rum. Gillar att stå halvskuggigt eller ljust, gärna med fuktig (men inte blöt) jord. Vattna gärna i ytterkanten av krukan.

  Bild: Blomsterlandet

 • Doftkalankoe

  Doftkalankoe, Kalanchoe tyrsiflora, är en både lättplacerad och lättskött växt som även trivs bra i ett soligt fönster eller uterum. Vacker suckulent med stora, rödtonade blad i en rosett. Ju ljusare placering desto klarar röd färg kommer bladen att få. Låt gärna torka upp mellan vattningarna.

  Bild: Blomsterlandet

 • Porslinsblomma

  Porslinsblomman, Hoya carnosa, kan bli mycket gammal – kanske har du till och med ärvt en av en gammal släkting? Växten har långa rakor som är fina att stötta upp på en båge. Mycket lättskött och tålig krukväxt som trivs bäst i ljust läge, men ej i direkt sol. Låt jorden torka upp mellan vattningarna. Får små, doftande blommor.

  Bild: Blomsterlandet

 • Myrsine

  Myrsine, Myrsine africana, liknar myrten, men är tåligare och har därför blivit väldigt populär. Till utseendet ser den också lite ut som en mindre buxbom. Trivs i ljust läge men skuggas gärna i direkt sol. Kan formklippas eller odlas som bonsai och kan även stå ute under sommaren – tänk dock på att ta in den innan den första frosten. Tålig växt som tål att torkas ut lätt, men håll gärna jorden fuktig.

  Bild: Blomsterlandet

 • Fönsterfikus

  Fönsterfikus, Ficus elastica, är en mycket lättskött växt. Vattna så att jorden blir ordentligt blöt och låt sedan torka upp något mellan vattningarna. Allra bäst trivs den i ljust, men inte soligt läge. Duscha eller torka gärna av bladen då och då. Om du vill att plantan ska grena sig bör du även toppa den.

  Bild: Blomsterlandet

  annons

Visa allt innehåll
08 oktober 2014
Annons
Annons
Mer om Inredning

Blanda gammalt och nytt – så skapar du ett personligt hem

Inredning Hämta inspiration från ditt barndomshem, låt hjärtat styra och inred efter din livssituation. Vintageexperten Elsa Billgren delar med sig av sina bästa tips för att skapa en personlig inredning bestående av både nya och gamla fynd.

Ge stolarna nytt liv!

Inredning Har dina stolar sett sina bästa dagar? Med sandpapper, en häftpistol och ett fint tyg kan du ge dem ett nytt liv.

7 alla hjärtans dag-pyssel

Inredning Fingerfärg, kulörta papper och en dos kreativitet. Här är sju enkla pynt som passar bra att göra med barnen.

7 roliga julklappsidéer

Inredning Slut på bra julklappsidéer? Här är 7 roliga prylar att ge någon du tycker om - eller att önska till dig själv. 

VIDEO: Smarta tejpknepet

Inredning Trött på tejpkrånglet? Med det här enkla knepet blir det så mycket enklare när det är dags att slå in julklapparna!

Så gör du egna julkort

Inredning Vem blir inte glad över ett hemmagjort julkort? Knåpa ihop ett par stycken med granar på, från Karin Anderssons bok Kreativa Karins jul för barn!

VIDEO: Så slår du in julklappar i tyg

Inredning Här är ett miljövänligare tips när det är dags att slå in dina julklappar. 

Årets julklapp 2017

Inredning VR-glasögon, robotdammsugare och matkasse har tidigare varit årets julklapp. Så vad handlar vi gärna i år? Här är årets julklapp!

6 rum med galen inredning

Inredning Låt dig inspireras – eller kanske bara förfäras – av dessa rum. Här är inredningen som får dig att tappa hakan!