Foto: Movehome

Villa för den moderna familjen

Husliv

Hur lever en modern familj? Och hur kan ett hus anpassas efter våra nutida levnadsvanor?  En hustillverkare säger sig ha lösningen och presenterar bland annat samsovningsrum, ljudisolerat gamingrum och flexibel planlösning.

En av hustillverkarna som ligger i framkant för att utmana synen på det traditionella boendet är Movehome. För att förstå de moderna villaägarnas behov har de låtit etnografer studera människor i deras hemmiljö.

– Idag lever vi inte som för 30 år sedan och det behöver få effekt i husens planlösningar. Den moderna familjen behöver flexibla utrymmen som passar en mer uppkopplad livsstil, där alla har möjlighet till egna skärmar men ändå känner samhörighet och närhet till varandra. Smarta lösningar för såväl teknik som förvaring efterfrågas, men man söker också trygghet och personlighet i boendet. Att hemmet är giftfritt och snällt även för miljön blir allt viktigare, därför Svanenmärks alla hem från Movehome, säger Jennie Blom, marknadschef Movehome.

Utifrån iakttagelserna har de utvecklat ett koncepthus tillsammans med kreatörer, forskare och arkitektbyrån Urban Design.

Annons

Flexibel planlösning

En tydlig önskan från dagens familjer var bättre förvaring och förändringsbar planlösning. Koncepthuset har skippat det traditionella vardagsrummet med tv:n i centrum för ett umgängesrum med mer flexibla tekniska lösningar samt öppna rum som delats in i flera zoner.

Även behovet av egna rum för alla barn ifrågasätts. Istället presenteras en samsovningslösning för familjer med yngre barn.

Dessutom har de skapat ett eget duschrum, istället för ett traditionellt badrum med alla funktioner i ett. 

– Hela familjen gör ungefär samma saker samtidigt. Alla behöver borsta tänderna och duscha vid samma tidpunkt, då är det problematiskt om alla funktionerna finns i samma rum, säger Erik Jarlöv, arkitekt på Urban Design.

Kameror i kylskåpet

För att förenkla städning och hushållsarbete, som de flesta önskar tog mindre – eller helst ingen – tid, har huset inbyggda tekniska lösningar. När du lämnar huset och ytterdörren låses startar robotdammsugaren och med hjälp av kameror kameror i kylen slipper du stå förvirrad i mataffären. Med fjärrstyrning via telefonen ska du också kunna kolla om du stängde av spisen, sköta belysning och larm.

– Vi väljer att lyfta fram de praktiska funktionerna och göra dem till en del av husets hjärta. Tidigare generationer var kanske mer privata än nutidsmänniskan. Dusch och förvaring skulle gömmas undan. Men i framtidens hus har vi skapat utrymmen som är mer i takt med tiden, fortsätter arkitekt Erik Jarlöv på Urban Design.

Jennie Blom tipsar om att många av lösningarna kan förverkligas i ett redan existerande hus.

– De flexibla och tekniska lösningar som vi laborerar med i vårt koncepthus kan absolut appliceras på existerande hem eftersom smart hem-teknik finns trådlös och kan installeras utan hjälp av elektriker. Platsbyggd förvaring är ett generellt tips att satsa på istället för att köpa möbler som exempelvis en soffa.

 

18 april 2018
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.