Victoria Skoglund: Hon gör det vackra lättskött!

Mästaren på grönt! Häng med in bakom grindarna till trädgårdsmästare Victoria Skoglunds privata drömträdgård. Här tämjer hon träd och gör det vackra lättskött. Vi är idel öra och antecknar alla råd!

En mer passionerad och kunnig trädgårdsmästare än Victoria Skoglund får man leta efter. Trädgårdsintresset har funnits sedan barnsben, och när hon inte är på jobbet som ansvarig för handelsträdgården Zetas eller svarar på tittarnas trädgårdsfrågor i TV4:s Nyhetsmorgon, påtar hon i egen täppa.

– Trädgård är min hobby, och här hemma kopplar jag av och umgås med mina vänner. Grinden är ju inte öppen här som när jag jobbar på Zetas, så hit kommer det inte några kunder eller föreningar. Det här är min meditation, där jag får andas.

Altan
Victorias bästa altantips är att välja en enda färgskala och att ordna någon form av tak där man ska sitta, som en trädkrona eller ett segel. ”Det blir mycket mysigare om man bygger lite på höjden.” På altanen har hon två stora ekfat med fliksumak. Dem odlar hon helst i kruka eftersom de får mycket rotskott.

Rensar i timmar

Och visst är det en riktig drömträdgård, med ett magnifikt och lite avskilt läge precis vid vattnet. Solen glöder mot mörkröda bladverk. Från uteplatserna på den stora altanen vid huset har man utsikt både över sjön och de maffiga rabatterna, där silvriga havtornsklot sticker upp bland stora färgsjok av blommande perenner. Och när det börjar kyla på och blåsa är det bara att förflytta sig till det stora vita växthuset och tända kaminen. Det är stilrent och rofyllt, men Victoria avslöjar att hon inför vårt besök rensat ogräs så att svetten lackar.

– Jag har tagit mig alldeles vatten över huvudet – ni ser ju, jag har inte tid, jag är ju helt slut! säger hon och skrattar. Jag älskar min trädgård, men jag får ju jobba också. Det är inte så att jag kommer hem och slår mig ner i soffan, utan jag vattnar och rensar ogräs varje dag, i snitt en och en halv timme om dagen.

Klotnaverlonn
Klotnaverlönn har en rund krona med små vackra blad.

Fint trots tidsbrist

Vill man inte lägga ner fullt så mycket tid men ändå ha det fint har Victoria två tips.

Ett: Gör en plan och ge dig inte på alla ytor i trädgården. Lägg till exempel krutet på att entrén ska vara fin – eller uteplatsen där du vistas mycket.

Två: Se till att ha en röd tråd i trädgården, bestäm en färgskala och håll dig till den. I sin egen trädgård har Victoria valt färgtemat vitt, silver och blått – och med röda blad och blommor som utropstecken.

– Visst släpar jag också hem spontanköp ibland, men jag har ju också förmånen att kunna släpa tillbaks, för jag har ju öppet köp hela tiden!

Med tillgång till Zeta-butikens alla växter är det såklart lätt att bli frestad. Bara denna säsong blev det över sjuttio krukplanteringar i den egna trädgården. Mest nöjd blev hon med kombinationerna blå förgätmigej och svarta penséer samt vinröda pelargoner och murgröna. Annars tycker hon att det oftast är snyggast att hålla isär växterna i olika, och gärna lite större, krukor och sedan ställa ihop dem i en grupp. Det blir mer effektfullt och inte så rörigt att titta på då.

Ronnspirea
Rönnspirean har enligt Victoria det vackraste bladverket och passar utmärkt i kruka.

Odlingstips för träd i kruka

  • Välj härdiga sorter! Skaffa ett träd eller buske som klarar en högre zon än den du bor i och som helst kan stå ute hela året så du slipper släpa det ut och in.
  • Använd rejäla och frosttåliga krukor! Minst 30–40 liter stora för att trädet ska få plats att växa och så att du inte behöver vattna det varje dag. Då räcker det att du planterar om trädet vart fjärde till femte år. Dräneringshål i botten måste de också ha.
  • Använd jord med biokol i, det behåller näringen och fukten bättre i krukan.
  • Häfta fast myggnät i botten av krukan för att undvika myror.
  • Lecakulor behövs inte, att ha stor jordvolym är det viktigaste.
  • Ge trädet mycket näring. En svag dos varje gång du vattnar under april–juli. (Victoria näringsvattnar enbart med lakvattnet från sin bokashi-kompost, men har man inte det går guldvatten, alltså utspädd urin, också bra.)
  • Lägg på ett lager kompostjord på våren (eller kogödsel).
  • Vattna inte dina övervintrade träd innan de fått blad. Risken är då stor för att rotsystemet ruttnar och att de får syrebrist.
Krukor
Victoria gillar krukor med patina som man kan hitta på loppis. Här med lyckoklöver och basilika. 
Victoria ställer gärna större krukor i grupp. Här ett prydnadsgräs, en hängblodbok och rödbladig klöver. 

Älskar att odla i kruka

Att odla i kruka är något som Victoria ­vurmar särskilt för, inte minst träd och ­buskar. På många platser i trädgården står det träd med spännande bladformer och färger, planterade i stora ekfat.

– Det går ju att odla i stort sett allt i kruka, och många odlar på terrassen och tycker att det är lättare att hantera krukor än en rabatt. Visst får man vattna krukor oftare, men i en rabatt måste du ju klippa, rensa ogräs och jobba mer med jorden. Själv använder jag ett smart bevattningssystem till mina krukor som jag styr med en app. De allra flesta av Victorias träd kan stå kvar ute över vintern, något som hon tycker är viktigt för att det ska bli lättskött. Det gäller att välja särskilt härdiga sorter. Olivträd går helt bort, de är för svåra att sköta om under vintern.

– Jag tycker inte om när man väljer växter som är slit och släng. En växt ska hålla i många år så att man kan få följa den i sitt liv.

Perukbuske Rod Stjarnflocka
Perukbuske och röda stjärnflockan ’Venice’ glimmar i kvällsolen. 
Rabatt
Havtornskloten är åtta år men blev stora ganska snabbt. ”Klipper man dem från början blir de väldigt täta och fina, så formen är rund redan andra året. Jag jobbar mycket med runda former för att skapa struktur även vintertid.”

Besatt av kompost

Något annat som Victoria brinner starkt för är kompostering.

– Jag är besatt av komposten! Det har jag varit sedan jag var liten, för min pappa och farmor höll på mycket med det, så jag är uppvuxen med det här att man ska ta tillvara allt hushållsavfall. Så om mina söner slänger fel blir jag vansinnig!

Även matavfall komposterar hon i sin bokashi-kompost under diskbänken.

– Alla verkar tycka att det är så omständligt med bokashi, men det är det inte alls! Man lägger ner avfallet i sin hink och strör på lite bokashi-strö, sen fermenterar det i två veckor och så gräver man ner det i jorden. Det blir väldigt fin kompostjord snabbt! Jag har aldrig haft så frisk trädgård som nu. 

Skoglund Vattning
Vattning är en av Victorias favoritsysslor i trädgården. 

Victorias topplista!

Vackraste blomman: Stjärnflocka!!! 

Doftar godast: Luktärter, som jag plockar fram till sen höst och har i vas. 

Bästa mormorsblomman: Finger-borgsblomma, en trotjänare som väcker mina barndomsminnen. 

Snyggaste kombon i kruka: Svarta penséer och ljusblå förgätmigej. 

Vackraste bladverket: Rönnspirea, den är fantastiskt fin i kruka. 

Bästa kryddan: Basilika! Särskilt den purpurskiftande sorten ’Yemenite’ vars blommor insekterna älskar.

Godaste grönsaken: Spenat! Jag sår den i omgångar så att jag kan skörda hela tiden.

Lammora
Lammöra täcker marken snabbt.

Victorias bästa tips för en lättskött rabatt

  • Välj växter som passar ditt läge, t ex soligt, skuggigt eller blåsigt.
  • Använd marktäckare som kan klä in ytor snabbt och som inte släpper igenom ogräs, som sockblomma, lammöron eller olika nävor.
  • Några exempel på lättskötta perenna rabattblommor är kantnepeta, plymspirea, kärleksört, stäppsalvia och lavendel.
  • Tänk mer på blad än blommor, och att bladen harmonierar med varandra, för det är sällan växter blommar hela sommaren och kan passa ihop med varandra på så vis.
  • Använd häcksax när du klipper ner perennerna på våren. Då går jobbet snabbt!


Fler tips från redaktionen

  • Avgränsa rabatten mot gräsmattan med en kant, av till exempel metall eller kantsten, annars växer gräset in i rabatten.
  • Välj torktåliga växter. så du slipper vattna så ofta.
  • För att minska ogräsen: Plantera ganska tätt från början så att det växer ihop snabbt, och lägg täckbark eller barkmull mellan växterna. Rensa ogräs tidigt på våren innan de sprider sig.
  • Gör inte rabatten bredare än att du når in för att ta bort ogräsen.
Japansk Lonn
Japansk lönn ’Atropurpureum’. 
Vaxthus
I växthuset finns det gott om plats att sitta.

11 bra träd & buskar i kruka

* Dessa tar Victoria in i ett ouppvärmt mörkt garage på vintern. De övriga står kvar utomhus (i zon 3).

rönnspirea

1. Rönnspirea, Sorbaria sorbifolia ‘Sem’, zon 5.

2. Japansk lönn, Acer palmatum, ’Dissectum Garnet’ zon 2–3*.

3. Fliksumak, Rhus typhina, zon 2–3.

Klotnäverlönn

4. Klotnaverlönn, Acer campestre ‘Nanum’, zon 3–4.

5. Hängblodbok, Fagus sylvatica ‘Purpurea Pendula’, zon 3*.

6. Purpurkatalpa, Catalpa x erubescens ‘Purpurea’, zon 3.

7. Hasselnöt, Corylus ‘Rote Lambertsnuss’, zon 3.

8. Sydbok, Nothofa-gus antarctica, zon 2.

9. Kranskornell, Cornus alternifolia, zon 3.

10. Maackia, Maackia amurensis, zon 6.

11. Purpurapel, Malus, zon 3–4.

Om Victoria

Namn: Victoria Skoglund.

Ålder: 53 år.

Familj: Sambon Johan och sönerna Pontus, 26 år, och Daniel, 23, samt katterna Sigge och Svante.

Gör: Är trädgårdsmästare och ägare av Zetas Trädgård i Stockholm.

Aktuell med: En egen kollektion trädgårdskläder och en ekologisk flytande näring.

Bor: Strax utanför Stockholm i ett litet hus vid en sjö. 

Läs också: Pernilla Månsson Colt låter ogräset vara


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar