Spindlar
Har du problem med spindlar hemma? Testa att lösa det med en växt de inte gillar. Foto: Istockphoto

3 växter som håller spindlarna borta

Husliv

Många känner obehag inför spindlar – även fast de allra flesta är ofarliga. Det finns dock naturliga sätt att mota bort dem. Här är tre sorters växter som skrämmer bort spindlarna.

Av: Mette Gottlieb Pedersen, 22 juli 2020

Läs också: Därför trivs spindlarna i ditt hus

 

Annons

Citrusträd

1. Citrus

Spindlar är inte så förtjusta i doften av citrusfrukter och därför sprutar många hemmet med citrusdofter som citron och apelsin. Men du kan också ta en citrusfrukt och gnugga skalet mot fönsterbrädan och dörröppningarna, så varför inte skaffa ett citrusträd till hemmet eller växthuset? 

 

Polejmynta

2. Polejmynta

Tidigare användes polejmynta, Mentha pulegium, som en medicinalväxt – men den kan också användas för att hålla spindlar, loppor och annan ohyra borta, varför den även kallas för loppmynta. Sätt en kruka med polejmynta på fönsterbrädan så kommer den att skrämma bort spindlarna som vill in. Polejmynta hjälper också till att hålla myror borta från rabatterna. 

Läs också: Så blir du av med myrorna

 

Citrusmullbär

3. Citrusmullbär

Citrusmullbär, Maclura pomifera, innehåller vissa ämnen som håller små insekter borta. Det är ett ganska snabbväxande träd med rundad krona som är härdigt i zon 1-2 i Sverige och här kan bli mellan 5-10 meter högt. Men det kan också odlas i stora krukor och formas som bonsai. 

Trädet, som också kallas för osagetörne, har knottriga, oätliga frukter. 

 

Källa: Hunker.com

22 juli 2020 Mette Gottlieb Pedersen
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.