Foto: Pixabay

Dags för vårstädning – glöm inte elprylarna

Husliv

Äntligen lyser solen och det är dags att vårstäda hus och trädgård samt slå upp dörrarna till sommarstugan. Det här är också ett perfekt tillfälle att se över alla elprylar.

Enligt Martin Gustafsson på Elsäkerhetsverkets produktavdelning finns det massor att tänka på nu när hus och trädgård tinat fram.

– Du kanske har uttag utomhus som är värda att se över, exempelvis spruckna lock eller ledningar som krackelerat. Nu när du kommer att använda elverktyg i trädgården eller vid arbete på huset är det också dags att kolla att jordfelsbrytaren. Och har du ingen jordfelsbrytare i ditt hus – skaffa en, tipsar han.

Dags för pool eller utomhusbad?

När du en dröm om att skaffa en pool, utomhusbad eller något liknande, anser Martin Gustafsson att det finns enkla tips som sparar pengar, och framför allt arbete.

– Ta reda på så mycket som det bara går om exempelvis utomhusspa. Fråga efter svensk bruksanvisning, det är lag på att det ska finnas en. Får du ingen –köp inte. Om du får en bruksanvisning så granska den noggrant!

Annons

Han rekommenderar också att ta hjälp av det elföretag som du ska anlita vid inkoppling redan innan du köper utomhusspaet.

– De kan snabbt avgöra om de faktiskt kan koppla in utomhusspaet eller inte. Det är inte något du vill upptäcka när du precis fått det levererat.

Använd rätt laddare

För att undvika olyckor är det också värdefullt att lägga extra tid på att leta upp den laddare som är avsedd för den produkt du ska använda.

– Vi fick nyligen in anmälan om en batteridriven fönstertvätt som brunnit. Det visade sig att man använt fel adapter, 12 volt istället för 5 volt med förödande konsekvenser, säger Martin Gustafsson.

Sommarstuga – viktigt med översyn

Har du en sommarstuga som varit stängd over vintern är det extra viktigt att se över elprodukterna då elsäkerheten kan ha försämrats. Martin Gustafsson tipsar om att kontrollera att kablar, stickproppar och uttag inte sitter löst eller har synliga fel som exempelvis sprickor.

Var också uppmärksam när du slår på gamla kylskåp och frysar. Kompressorn kan ha startproblem och det kan uppstå elektriska ljusbågar eller elektriska gnistor. Finns det damm och smuts bakom kylskåpet kan det antändas och leda till en brand. Dammsug därför utrymmet innan. 

Är ditt hem elsäkert?

Hos Elsäkerhetsverket kan du ta hjälp av en checklista för att kontrollera hur elsäkert ditt hem är.  

12 april 2018
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

"Jag gjorde en lampa av en telefon"

Husliv Kolla in vår superinnovativa läsare Robins idé där en gammal telefon har blivit en lampa!

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.