Sponsrad
Foto: iStockphoto

Varning för sprickor i huset efter sommaren

Husliv

Sättningsskador drabbar hus där markens volym har minskat. Detta märker du genom att sprickor börjat leta sig upp längs husfasad och innerväggar. Sommaren lider mot sitt slut och frågan är om ditt hus klarade sig?

Av: Harald Nylund, 24 september 2018

I somras var det stora samtalsämnet värmen och hettan som naglade sig fast ordentligt. Torkan i kombination med vattningsförbud fick gräsmattor och odlingsfält att helt torka ut.

- Om marken torkar på djupet kan marknivån sjunka. Drabbar detta tomten, och grunden där huset står, så kan sättningsskador bli ditt nästa bekymmer, säger Julia Erikson som är nordisk marknadschef på Geobear.

 

Foto: iStockphoto

 

Så vet du om ditt hus har drabbats 

Ett första varningstecken är sprickor som börjat leta sig upp längs fasaden. Detta tecken syns främst på tegelhus och hus med putsfasad.

För dig som bor i trähus är sättningsskador svårare att upptäcka. Detta beror på att trä klarar rörelser i huset bättre eftersom trä är ett levande material. Träfasader spricker heller inte på samma sätt. Om du inte upptäcker sprickor på fasaden kan du istället börja leta sättningsskador inomhus i hörn, kring fönster och dörrar.

 

Foto: iStockphoto

 

Därför är geopolymer bra

- När man konstaterat att det rör sig om sättningsskador påbörjar man arbetet med att borra små hål i marken vid det utsatta området. Geopolymerer sprutas in i hålen. Materialet stelnar direkt och blir hårt som betong. Marken under huset förstärks och du ser genast resultat, säger Julia Erikson.

Varför ska man välja Geobear?

Hela arbetet tar mellan en till två dagar och efter bara några minuter har materialet stelnat och stärkt grunden. Du kan dessutom bo kvar i huset under tiden arbetet utförs.

Geobear har 10 års materialgaranti, som startar när arbetet är utfört. Garantin kan överlåtas vid en husförsäljning till den nya husägaren. Eftersom geopolymeren insprutas i hål behöver man inte gräva upp tomten för att komma åt. Det innebär att du inte behöver lägga ner stora resurser och tid på att åtgärda tomten när arbetet är klart. Geopolymeren reagerar inte med något annat i marken och är ett bra alternativ för dig med sättningsproblem.

24 september 2018 Harald Nylund
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.