Vandra med hela familjen och upptäck nya platser och kanske nya samtal!
Vandra med hela familjen och upptäck nya platser och kanske nya samtal!

Härliga höstvandringar för barnfamiljen

Husliv

Vandra genom skogar, över ängar och kalfjäll. Fiska i tjärn, bada från klippor, titta på björnar och kryp in i djupa grottor.

Av: Redaktionen, 09 september 2019

Vandra med familjen mitt i vår storslagna natur, fantastiska stigar, vackra sjöar och magiska skogar. Vi har samlat vandringstips från Charlotte Grönlund, vandringsexpert på Svenska Turistföreningen (STF). Här bjuds på vacker natur och härlig vildmarkskänsla och samtidigt enkel vandring. Praktiska tips på tältplatser, vindskydd, vatten och (till viss del) proviantering. Alla platserna kan nås med kollektivtrafik – och en kan du faktiskt nå med tunnelbana från Stockholm Central.

Jämtland

Annons

Riktig fjällkänsla ovanför trädgränsen, men samtidigt relativt enkel och säker vandring. Vid STF Helags fjällstation finns roliga äventyr, som fjällrävssafari och glaciärtur.
Här finns vackra tältplatser och många fjällstugor att bo i. Tältar du vid de senare får du för en mindre peng tillgång till utedass och självhushåll. Proviantera i Helags.

Vart ska vi gå? Bara att följa skyltarna

Bergslagsleden

Vandra genom de magiska skogarna vid Tiveden och gör spännande utflykter till grottor och klippor. Varför inte tälta vid en sjö eller vattendrag? Du kan också bo på STF:s vandrarhem i Tivedstorp, där finns även ett litet fik.


Dalarna

Härliga Siljansleden har en mängd sevärdheter. Börja vid Orsa Björnpark och gå ner mot Rättvik så passerar ni fäbodar och varierande skogslandskap och får en storslagen utsikt över Siljan.
Leden kantas av mindre orter där man kan fylla på vatten och proviant. Det finns vandrarhem i Orsa och flera pensionat runt Siljan, liksom kollektivtrafik längs hela leden.


Sörmlandsleden

Ta tunnelbanan till skogen! Sörmlandsleden slingrar sig från Stockholm ner till Trosa och upp igen till Eskilstuna. Börja vid T-banestationen i Björkhagen och vandra sedan ett par dagar genom skogarna. Bada i sjöar och berätta rövarhistorier vid lägerelden. Till och med den lilla knodden kan hänga med! Vandrarhem finns, och proviantera går att göra på de flesta stopp. Anslutning med kollektivtrafik längs hela leden.

Östgötaleden

Östgötaleden bjuder på gamla ruiner och lämningar från forntida dagar och storslagen natur. Gå från Boxholm, längs Vätterns strand och runt Omberg. Här finns tältplatser med vidsträckt utsikt över Vättern men också möjlighet att bo på pensionat och vandrarhem. Lätt att proviantera längs vägen.


Kuststigen


Spännande led längs Norra Bohusläns­kusten som tar dig genom klassisk väst­-
kustnatur – saltstänkta klippor, krabbfiske och små fiskebyar. Leden går även ut på Koster och Orust. Det finns fantastiska utflyktsmöjligheter för den aktiva barnfamiljen! Här är tipset att planera tältplatser i förväg. Det finns även möjlighet att bo, och proviantera, i de små byarna.

Skåneleden

En sagolik led. Vill ni uppleva de vackra böljande fälten, de vita härliga sandstränderna och de små charmiga byarna, välj Österlenleden från Ystad och norrut längs kusten. Vandringen går förbi många pärlor: Kivik, Brösarps backar, Ale stenar. Är barnen lite äldre och äventyrligare kan ni vandra lite högre upp längs Söderåsen. På västsidan finns även Kullaberg med klättring och grottor. Beroende på sträcka kan du övernatta i såväl tält som vandrarhem och pensionat. Bra lokaltrafik.

 

Öland

Väderkvarnar, kroppkakor och fågelspaning på soliga Öland.


På södra Öland kan ni till fots uppleva Alvaret, fåren, stränderna och förstås alla fåglar nere i Ottenby. Gå slingrande vägar genom små mysiga byar som bjuder på kroppkakor och fårfällar. Börja vid Färjestaden och vandra sedan via Mörbylånga ner mot Ottenby. Tältning på utsedda platser, och det finns också flera STF-boenden längs leden.

 

3 tips – när du vandrar med barn

1. Du hinner inte lika långt med barn. Se till att stanna oftare, ta längre pauser och sköta om barnet. Lägg mycket tid på lekar, skoj och gott fika.
2. Riktigt små barn, upp till ett år ungefär, bär du i bärsele på magen. Bärstol kan du använda när barnet sitter stabilt och upp till dess att det väger 15 till 20 kilo.
3. Släpp alla krav på kostcirkeln och se till att det finns säkra kort så att barnen får i sig energi. Mellanmål i farten är viktigt: nötter, russin, kex eller choklad och pulversaft eller brustabletter med smak.

Mer info finns på Svenska Turistföreningen, kolla även aktuella öppettider!

09 september 2019 Redaktionen
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.