Lovisa och hennes man Jonas byggde sin egen “plåtis”. Nu är det enkelt att komma i väg på små mini­tripper.
Lovisa och hennes man Jonas byggde sin egen “plåtis”. Nu är det enkelt att komma i väg på små mini­tripper. Foto: Jonas och Lovisa Moberg, Explorista.se

Van life – det enkla livet på hjul

Husliv

Länge var van life, alltså att semestra i sin skåpbil, något som förknippades med äventyrare. Nu lockas allt fler av friheten och det naturnära livet. Läs och bli inspirerad!

De byggde sin egen husbil

Jonas och Lovisa Moberg i Klintehamn på Gotland köpte en begagnad Ford Transit för att transportera cyklar till sin cykelbutik. Men för några år sedan bestämde de sig för att åka på utflykt med familjen och sova i bilen. Så de byggde ihop lite bänkar och bord. Sedan dess har bilen modifierats.

Annons

Barnen trivs och myser.

– Det har inte blivit så dyrt eftersom vi mest använt grejer vi redan hade, säger Jonas.
Det bästa med husbilen är att det är så lätt att komma i väg på små minitripper.
När de byggt sin van har de sneglat mycket på hur båtinredning optimeras. Det är lite samma tänk. Inför sommaren har de förfinat ytterligare, bytt ut innertaket mot lite finare plywood och skapat lite mer förvaring för kläder.

Det enkla livet: en van, en stol och sol.

– Vi ska också installera spis och kanske en taklucka. Drömmen är så klart solceller, så att vi kan bli helt självförsörjande, men det får vänta. Och så måste vi installera ett cykelställ.

 

Fakta för van life

Plåtis i stället för husbil

”Plåtis” är namnet på alternativet till den traditionella husbilen. Det är en husbil baserad på en skåpbil, byggd på ett metallchassi, mindre än sex meter lång och med en vikt på runt 3,5 ton.

Förutom att formatet är behändigt och kan formas enligt egna önskemål så finns det flera praktiska poänger: en plåtis får plats på parkeringar och kostar mindre att ta med på färjor eller över avgiftsbelagda broar.

Van life i podd

I podcasten Vanlife Sverige blandar makarna Carl och Isabel Waite skåpbilsdrömmar med praktiska frågor kring kostnader, kreativa lösningar och hur det kan vara att driva ett företag från sin van. Vanlifesverige.se

Van life i bok

För åtta år sedan lämnade Foster Huntington sitt jobb som designer för att ge sig ut på vägarna i sin VW Vanagon. I kaffebordsboken Home is where you park it har han samlat fotografier från sitt van life. Han har även skrivit boken ... Van life.

Van life på Instagram

Emmi och Philip byggde om sin Nissan till van.

Emmi och Philip är två svenska äventyrare som valt att leva van life. De dokumenterar sin resa på Instagramkontot @explorista_se och bloggen Explorista.se. Där går det att följa hur de förvandlade sin Nissan Interstar till en husbil med 140 centimeters säng, två sittplatser med utfällbart bord samt köksbänk med vask och gaskök med två plattor. Och parkettgolv! Följ med på deras resa.

22 juli 2019
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.