“Sköna maj välkommen till vår bygd igen!” Under Valborgsmässoafton firar vi vårens ankomst med att tända majbrasor och sjunga. Det är också Kung Carl XVI Gustafs födelsedag och en allmän flaggdag.
“Sköna maj välkommen till vår bygd igen!” Under Valborgsmässoafton firar vi vårens ankomst med att tända majbrasor och sjunga. Det är också Kung Carl XVI Gustafs födelsedag och en allmän flaggdag. Foto: Istock

Valborgsmässoafton – det här behöver du veta!

Husliv

Varför firar vi Valborgsmässoafton? Här är allt du behöver veta om den eldiga vårfesten!

Av: Sandra Holmes, 12 mars 2021

Valborgsmässoafton, då vi tänder majbrasor och sjunger lovsånger till våren, firas den 30 april, dagen före 1 maj som är en röd dag i almanackan. Det räknas alltså som en vanlig arbetsdag, såvida inte arbetsgivaren har beslutat att de anställda bara arbetar halvdag dagen före en röd dag. 

 

Helgonet Valborg

Valborgsfirandet är en mycket gammal högtid som kom till Sverige från Tyskland under medeltiden. Sankt Walpurgis (eller Valborg, som är den svenska motsvarigheten av namnet) var en nunna som levde i Tyskland på 700-talet, och som blev helgonförklarad. Det är till minne av henne som Valborgsmässan hålls i kyrkan den 1 maj.

Annons

Majbrasan 

Traditionen att tända eldar vid valborg kommer också från Tyskland. Det gjorde man för att skrämma bort häxor och vargar, så att det skulle vara säkert att släppa ut boskapen för att beta. Man slog också på trummor, sköt och skrek, för att avskräcka dessa otäcka väsen. Men innan kristendomens intåg i vårt land var det sedan länge vanligt att tända brasor på våren för att elda upp det gamla och ge plats för det nya.

 

Studenternas högtid

Idag symboliserar Valborgsmässoafton mest ett firande av våren och att ljuset har återvänt. Men valborgsfirandet har också en lång historia av att förknippas med ungdomar och deras festande. Förr gick ungdomarna i södra Sverige från gård till gård för att ”sjunga maj”, då de bjöd på visor i hopp om att få pengar, mat och brännvin som de sedan kunde använda till en fest. De brukade också ha med sig lövade kvistar att sätta upp vid husen. 

De största valborgsfirandena brukar idag äga rum vid universiteten i Uppsala och Lund, med traditioner som bland annat sillfrukost, körsång och mösspåtagning, och i Göteborg anordnar studenterna på Chalmers den årliga karnevalen Cortègen som paraderar genom stan. 

Att sjunga visor och hålla tal till våren är dock vanligt vid de flesta majbrasor. Några av de mest populära sångerna under Valborgsmässoafton är ”Längtan till landet”, ”Uti vår hage”, och ”Majsång (Sköna maj, välkommen)”. Vill du kunna sjunga med hittar du en bra samling av låtar med Lunds studentsångare här


 

Vilka regler gäller kring majbrasor? 

Planerar du ett mindre valborgsfirande på privat mark behöver du normalt inget tillstånd, men det är bäst att ta reda på vilka regler som gäller i din kommun för eldning av trädgårdsavfall.  

Om eldningen däremot sker på offentlig eller allmän plats behövs ett tillstånd från polisen. Du behöver också söka tillstånd för fyrverkerier hos polisen. 

Skyddsavståndet mellan elden och elledningar, skog och byggnader med mera ska vara minst 50 meter. Majbrasan får maximalt vara sex meter i diameter och tre meter hög, och måste bevakas tills den är helt släckt. 

 

Läs också: Mors dag – när var och varför firas det?

12 mars 2021 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.