• Bild: Clara Lidström/Emil Nyström
  Bloggaren Clara Lidström trivs med livet på landet.

 • Bild: Clara Lidström
  Utsikten är det bästa med trädgården, tycker Clara själv.

 • Bild: Clara Lidström
  Nästa trädgårdsprojekt för Clara blir en uteplats under köksfönstret.

Clara Lidström, som många känner igen som Underbara Clara genom sin välbesökta blogg, är lika känd för sina rättframma blogginlägg som för sina många husmorsknep, vintagetips och hemmafix. Nyligen släpptes också hennes bok ”Odla: steg för steg”, en pysselbok med odlingstips för barn, som hon skrivit tillsammans med Annakarin Nyberg.

Tillsammans med maken Jakob och de två sönerna bor hon i ett 1930-talshus på landsbygden i Västerbotten.

Clara, berätta om ert hus!

– När vi flyttade in var det egentligen inte renoverat sedan sjuttiotalet, men vi såg potentialen under plastmattorna och satte genast igång att renovera. Idag trivs vi hur bra som helst och hela huset är faktiskt genomgånget. Nu är det bara utsidan kvar och den ska vi ta tag i nu i sommar. Vi ska byta tak, måla fasad och bygga en punschveranda. Vi hittade en komplett gammal veranda på blocket med vackra dörrar och fönster så den ska vi använda som stomme.

Annons

Hur inreder ni hemma hos er?

– Jag älskar gamla saker och skulle säga att 90 procent av vårt bohag består av ärvda eller loppade grejer. Jag gillar också tapeter och har det i nästan alla rum. Jag inspireras av gamla bilder och filmer – alltifrån Carl Larsson till Madicken och Barnen i Bullerbyn. Jag försöker också lära mig mer om byggnadsvård och gamla tekniker.

Vilket är senaste pysselprojektet där hemma?

– Vårt senaste pysselprojekt var när jag och min son målade ansikten på krukor och planterade krasse och solrosskott i krukorna. När skotten växer upp blir det ätbart hår! Det är ett pyssel ur min och Annakarin Nybergs nya bok Odla.

Vilket är ditt allra bästa loppisfynd?

– Vilken svår fråga. Jag tycker att jag gjort ganska många bra loppisfynd under åren men ett av de bättre var min ockragula blombänk från sekelskiftet. Den skiljs jag inte gärna ifrån.

Vilken är din favoritplats i hemmet?

– Mitt kök. Jag älskar att laga mat och baka och i vårt kök finns husets finaste utsikt så där står jag gärna och arbetar

Hur skulle du beskriva ditt trädgårdsintresse?

– Jag gillar framförallt att odla ätliga saker. Fast jag är också svag för gamla romantiska blomsterrabatter fulla med malva, löjtnantshjärtan och stockrosor. Min förhoppning är att föra vidare intresset för allt som växer och gror till mina söner. Jag har upptäckt att barn som får odla grönsaker har lättare för att äta grönsaker sedan och det är ju en positiv bieffekt.

Odlar ni mycket grönsaker?

– Vi odlar för att vara självförsörjande halvårsvis så det blir ju en hel del grönsaker! Framförallt enorma mängder rotsaker men även mycket grönkål och broccoli. 

Berätta om er trädgård!

– Vi driver ett litet jordbruk och har en gårdsbutik där vi säljer grönsaker så större delen av vår trädgård är uppodlad med ätliga ting. Men jag drömmer också om några romantiska inslag - som en syrenberså! En sådan ska jag nog anlägga i sommar. 

Vad tycker du bäst om i din trädgård?

– Vårt stora växthus på 300 kvadrat. Där kan man odla mycket grönsaker. I övrigt är det bästa med min trädgård faktiskt utsikten, över böljande fält och vidsträckta ängar.

Vad blir nästa trädgårdsprojekt?

– Det blir en uteplats nedanför köksfönstret. Ett ställe där vi kan ha grillen stående på sommaren och en mindre trädgårdsgrupp. Just nu har vi trädgårdsmöblerna stående direkt på gräsmattan och det är minst sagt besvärligt när man ska klippa gräset...

Du släppte nyligen boken ”Odla: steg för steg” med Annakarin Nyberg. Berätta om den!

– Det är en pysselbok för barn mellan 6-9 år, med enkla odlingsprojekt som barn kan göra själva. Det är tredje delen i vår steg för steg-serie för barn. Tidigare har ”Baka” och ”Fixa” också släppts. Böckerna har gjort succé och sålt fantastiskt bra och kommer nu också lanseras i England, USA och Tyskland. Det är en dröm som infrias och vår förhoppning med böckerna är att locka barnen ifrån paddor och skärmar för att istället utveckla sin kreativitet genom att pyssla, baka och odla. I ett digitalt samhälle känns det viktigt att visa på roliga alternativ. 

Något tips på enkla odlingsprojekt man kan ta sig an med barnen?

– Plocka harpluttar och stoppa ner i en kruka. När det börjar spira i krukan kan ni se vad haren ätit! Eller stoppa ner vitlöksklyftor i en blomkruka och när vitlöken börjar skjuta skott kan ni göra vitlöksost på skotten. Tänk på att barn kan vara lite otåliga så plantera sådant som ger stor effekt: en solros som blir jättehög eller något ätbart som kommer upp ganska fort. Inga prydnadsrosor med andra ord.

 

Claras bästa odlingstips

 • Odla grönsaker i pallkragar! Du slipper rensa ogräs och sätter du koppartejp kring pallkragen så slipper du även mördarsniglar.
 • Dela skott och plantor med grannar. Ett billigt och enkelt sätt att öka mångfalden i trädgården.
 • Tänk inte "det är ingen idé att plantera det där trädet jag drömmer om för det kommer ändå ta tjugo år innan det växer upp". För jag kan lova dig att om tjugo år kommer du inte tänka "tur att jag aldrig planterade det där trädet i alla fall". En trädgård är ett långsiktigt åtagande så bli inte stressad när du inte får resultat omedelbart.
 • Involvera barnen. Ge dem en egen plätt i trädgården där de kan odla vad de vill. Barn växer när de får ansvar för något och kommer att älskar att odla om de bara får möjligheten att bestämma och ta egna initiativ.

 

Om Clara Lidström

Yrke: Driver bloggen Underbara Clara, skribent, författare, föreläsare, fotograf och stylist.

Ålder: 28

Familj: Maken Jakob, 28, barnen Bertil, 4 år och Folke, 8 månader. Dansksvenska gårdshunden Melker samt ett gäng hönor och grisar.

Huset: Ett putshus i två våningar, byggt på 1930-talet, som ligger naturskönt på den västerbottniska landsbygden.

Aktuell: Med nya boken ”Odla: steg för steg” tillsammans med Annakarin Nyberg (Rabén Sjögren).

 

Clara är aktuell med nya boken "Odla", som är en del av en bokserie med böckerna "Fixa" och "Baka", som Clara skrivit med Annakarin Nyberg.

Var med och tävla om ett eget exemplar av boken här!

Emelie Åberg
11 maj 2015 Emelie Åberg
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.