Högljudd tonåring stör grannarna.
Högljudd tonåring stör grannarna. Foto: Istockphoto

Tonårssonen väsnas!

Husliv

Vår son stör grannarna. Kan vi isolera så att ljudet inte går in till dem? Här är expertens svar!

Tonårssonen väsnas!

Vi bor i radhus, och vår tonårsson spelar dataspel sent och är högljudd. Vägg i vägg ligger grannens sovrum! De har nämnt saken och vi undrar: Kan man isolera så att ljudet inte går in till dem? Det är en hel vägg utan dörrar som vetter mot deras sovrum.

Två som curlar

Annons

Svar:

Bäst resultat brukar man få om man bygger upp en ny vägg utanpå den befintliga men med en luftspalt emellan. Väggen ska då ha en tung isolering, t ex träfiberisolering, och helst kläs med två lager gips på vardera sida.

Nackdelen är att det är ett stort projekt och att man förlorar mycket yta i rummet. Enklare varianter kan vara att limma 1–2 lager gips direkt på befintlig vägg eller att tapetsera med ljudabsorberande filt/tapet. Jag skulle nog först testa att hänga upp ljudabsorberande tyg från tak till golv. Montera två parallella gardinskenor i taket, häng absorbe­rande tyg, t ex filt i den bakre skenan och en tjock sammetsgardin i den främre. Sammet är ju fint men även absorberande. Övrig inredning som kuddar och mattor dämpar också ljudnivån. Lycka till!

Björn Christiernsson

05 augusti 2019
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.