Foto: Daniel Ohlsson/tv4

Tina Nordström: ”Så som det ser ut i köket mår jag mentalt"

Husliv

Å ena sidan gillar hon ordning och reda – å andra sidan älskar hon när allt inte är perfekt. Välkommen hem till Tina Nordström!

Berätta om din villa!

–Vi bor i ett mexitegelhus som vi har totalrenoverat sedan vi flyttade in för femton år sedan. Hemma hos oss är det mysigt, bullrigt och en mängd olika färger. Det är lite så som vi är, det är inte så himla slipat och perfekt.

– När jag kommer hem till andra som har det ljust och vackert tänker jag att nu ska jag också köpa en vit matta – men nog fasen kommer jag hem med en röd ändå. Jag kan inte ta hem något som inte har färg, jag har till och med en hallonröd frys. 

Apropå renovering, är du lika flink med sågen som med kökskniven?

Annons

– Nej, jag kan laga mat på vilken fjälltopp som helst, men jag kan inte säga att jag är händig på samma sätt.

Du som lagar så mycket mat, tröttnar du aldrig?

– Jo, klart att jag kan göra det. Nu har vi precis varit i vår stuga i Härjedalen ett bra
tag, och när man sista dagen ska tillaga något av resterna kan det vara 
tröttsamt – men man gör det ändå.

Har det hänt att du har gått och köpt en färdig frysrätt?

–Nej, men idag när jag skulle äta lunch hade jag bara lite broccoli, ett ägg, lite mynta, parmesan och olivolja hemma. Det är klart att det är enklare för mig som är utbildad att sno ihop något av det i stället för att köpa en frysrätt.

Handen på hjärtat, hur ser det ut i köket när du har lagat mat?

– Det är nästan alltid ordning och reda – är det oordning så betyder det att det är samma sak i mitt huvud. Så som det ser ut i köket mår jag mentalt.

Om köket är din domän, vilken del av hushållet tar din man hand om?

– Det är väldigt kvinnligt och manligt uppdelat i vår familj: Martin har garaget. Han gillar inte när jag rör till det där ute, om jag hämtar något så måste jag hänga tillbaka det på samma plats. Och när han plockar ur disken så tömmer han aldrig silen vilket jag tycker är skitäckligt. Så var man till sitt.

 

Nu är du aktuell med din tolfte kokbok, Tinas kök – berätta!

– Den skiljer sig från mina tidigare böcker eftersom den är mer grundlig och innehåller otroligt många tips med förklaringar till varför olika saker händer när man lagar mat – och hur man ska lösa det.

Hur lång tid jobbade du med den?

– På tok för länge! Vi planerade den nog i ett och ett halvt år. Det är svårt att vara grundlig eftersom man måste hoppa in i andras hjärnor: Vad vill folk ha hjälp med? Boken måste tilltala och vara enkelt skriven. Hur man fotograferar mat är också viktigt, det får inte se för avancerat ut. Det är mycket jobb, men när jag har hittat det svarta hålet som jag vill täppa igen – det är därför jag skriver, när jag känner att något saknas – så är jag väldigt noggrann.

Vad gör du helst när du inte lagar mat?

– Jag tränar gärna och tillbringar mycket tid i vår stuga. Där trivs hela familjen, inklusive hunden. Vi badar i tunna, åker skidor och grillar – alla luktar rök hela tiden.

Hur funkar det att ta hand om två hus?

 

– Stugan är ett fjällhus och har ingen trädgård, så den kräver inte så mycket omvårdnad. Det ska alltid finnas ved, men annars är det väldigt banalt och enkelt. Det blir vind- och solslitet så klart, men då får vi åka upp och pyssla lite på sommaren. Det är rätt opretentiöst, inte som hemma där man alltid är lite mer noggrann. I stugan smackar jag på färg på väggen och så får vi se hur det blir.

Vad är det bästa med att bo i villa?

– När huset plötsligt blir dubbelt så stort under våren och sommaren eftersom vi då har öppna dörrar och kan gå ut och in som vi vill. Det blir fler ställen att hänga och fika på.

Finns det någon nackdel med att bo i hus?

–Just nu är det att vår valp – en engelsk springerspaniel som är åtta månader – springer över till grannen hela tiden, så det kämpar vi med.

Om Tina

Namn: Tina Nordström.

Ålder: 44 år.

Bor: I Helsingborg.

Familj: Man, två barn och hund.

Gör: Är kock, programledare och kokboks- författare.

Aktuell: Med boken Tinas kök samt som jurymedlem i tv-program- met Sveriges yngsta mästerkock.

5 snabba frågor

Kol eller gasol?

— Kol.

Badtunna eller jacuzzi?

— Badtunna.

Motorklippare eller robotklippare?

— Motorklippare.

Äta ute eller äta hemma?

— Äta ute, det behöver jag göra mer.

Sommar- eller vintersemester?

— Jag föredrar faktiskt snö.

30 maj 2018
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

"Jag gjorde en lampa av en telefon"

Husliv Kolla in vår superinnovativa läsare Robins idé där en gammal telefon har blivit en lampa!

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.