Tänk igenom saker och ting ordentligt för en trygg husuthyning.
Tänk igenom saker och ting ordentligt för en trygg husuthyning. Foto: Istock

Tänk på det här när du hyr ut ditt hus!

Husliv

Planerar du att hyra ut ditt hus? Det kan finnas flera anledningar till att hyra ut din privatbostad. Kanske är det så att du vill tjäna extra pengar eller att du nyligen genomgått skilsmässa. Eller har du funderingar på att flytta till en mindre bostad men inte bestämt dig än och istället vill testa på hur det känns? Oavsett anledning så samlar vi här de viktigaste sakerna du bör ha koll på innan du hyr ut din bostad.

Av: Isak Nyberg, 30 juni 2020

Skälig Hyra

Börja med att ta reda på hur mycket du får ta betalt i hyra. Vad gäller hyreskostnaden får den inte överstiga summan av dina kapital- och driftkostnader. Om du vill beräkna vad du kan ta betalt kan du använda tjänsten Skälig hyra

Annons

Annonsera

Efter att du räknat ut en skälig hyra är det läge att lägga upp en annons med en bra beskrivning samt bilder på huset. Använd gärna en bra kamera och försök ta så bra bilder som möjligt för att lättare fånga kundernas intresse. I beskrivningen bör det tydligt framgå vad du förväntar dig av hyresgästen. Bra punkter att ta upp kan till exempel vara att du söker en person som är:

  • Rökfri

  • Inte har några husdjur 

  • Inte har fester

  • Städar efter sig

 

Hyr du ut ett möblerat hus kan det vara god idé att skriva en inventarielista. Inkludera alla dina ägodelar som du planerar lämna kvar. Eftersom du förmodligen också vill ha en pålitlig hyresgäst så kan du be om referenser och en kreditupplysning för att säkerställa att de faktiskt kan betala den angivna hyran. Även om personen framstår som en lämplig hyresgäst vill man vara på den säkra sidan.

Det finns flera ställen att lägga ut annonser på. Det finns både hemsidor som kostar och sidor som är gratis. Några av dessa är Blocket, Facebook och Bostadsportal

Försäkringsskydd

Se till så att din hemförsäkring täcker uthyrning av huset. Om du planerar hyra ut det under en längre period så är det lämpligt att hyresgästen tecknar en egen hemförsäkring. Anledningen till detta är att det kan bli en dyr affär att reparera eventuella skador på din bostad. Samtala med din hyresgäst om detta innan ni bestämmer er för att skriva kontrakt.

Hyresgästen

När du hyr ut din privatbostad vill du förmodligen helst hyra till en pålitligt och seriös person. Självklart är det svårt att säkert veta detta även om personen framstår som en lämplig hyresgäst. Men för att vara mer på den säkra sidan så bör du alltid göra en kreditupplysning på hyresgästen. Detta går enklast att göra genom att kontakta kronofogden. De hjälper till att kontrollera eventuella betalningsanmärkningar.

Hyresavtal

Om du ska hyra ut din villa behöver du inte ansöka om tillstånd men det är viktigt att du följer de lagar och regler som finns. Det första man bör tänka på är att upprätta ett hyresavtal, besiktningsprotokoll samt nyckelkvittens. Ett hyresavtal finns för att skydda dig och hyresgästen om det skulle uppstå eventuella tvister eller om något händer med huset. Exempelvis om gästen förstör någonting. Det är i slutändan ditt ansvar att upprätta ett hyreskontrakt.   

Besiktning

Det finns alltid en risk för att det uppstår skador på huset under hyresperioden. Då är det ditt ansvar att kunna bevisa att det var hyresgästen som orsakade skadan. Därför är det viktigt att du gör en besiktning av huset innan gästerna flyttar in samt föra ett protokoll över de skador som redan finns. Protokollet är till för att hyresgästen själv ska kunna besiktiga huset när hen flyttar in. Det fungerar som ett bevis på de skador som fanns vid inflyttningen. 

Deklarera hyresintäkterna

Enligt lag måste du deklarera alla inkomster från uthyrning som inkomst av kapital. Om du hyr ut ett fritidshus finns det vissa avdrag du kan göra. 

 

Vill du veta mer om vad som gäller kring skatten gällande uthyrning av privatbostad kan du läsa mer på Skatteverket

 

30 juni 2020 Isak Nyberg
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.