Foto: Istockphoto

Orosmoln för det svenska dricksvattnet

Husliv

Hur mår det svenska dricksvatten egentligen? Läs expertens svar här!

Av: Anders Carlén, 22 augusti 2017

Hej Henrik Reyier, vattenexpert hos JMS Vattenrening – hur står det till med det svenska vattnet?

– Det kommunala vattnet i
 Sverige står sig relativt väl i en internationell jämförelse. Det finns dock ett antal orosmoln för det svenska dricksvattnet. Miljögifter, brandskum och ökade nederbördsmängder är bara några av de utmaningar som de svenska dricksvattenverken tampas med.


Är vattnet giftigare i dag än för 25 år sedan?

– Vi producerar och använder mer kemikalier nu än någonsin och det som kommer ut i naturen hamnar inte sällan slutligen i vattendrag och sjöar. Dessa fungerar sedan som vattentäkter till kommunala vattenverk som i dag är illa rustade för att ta hand om dessa nya ämnen.

Annons

Hur vet jag om jag har dåligt vatten?

– Om du får ditt vatten från ett gemensamt vattenfilter, som till exempel ett kommunalt vattenverk, är de synliga problemen med vattnet oftast redan bortfiltrerade. Många kommuner lägger också ut vattenanalyser på sina hemsidor. Har man en egen brunn ansvarar man själv för sin vattenkvalitet, och rekommendationen är att man gör en ny analys åtminstone vart tredje år.

Jag har egen brunn sen gammalt men inget filter. Måste jag ha det? Hur mycket kostar det?

Först måste man ställa sig frågan vad vattnet ska användas till. Vatten till bevattning i trädgården kan många gånger användas direkt utan filtrering. Vatten som används i huset måste vara av sådan kvalitet att det inte förstör vattenanslutna produkter som varmvattenberedare, disk- och tvättmaskin. De vanligaste problemen som behöver åtgärdas är järn, hårdhet och lågt pH. Vattnet måste också vara fritt från färg och lukt. Det vatten som används till dryck och matlagning måste såklart vara av högsta kvalitet. Förutom att vara fritt från ovanstående får det inte heller innehålla osynliga föroreningar som tungmetaller, nitrater, bekämpningsmedel och så vidare.

– Är man osäker på sitt vatten kan man kontakta ett vattenreningsföretag som kommer ut och analyserar ditt vatten. Kostnaden för vattenrening varierar beroende på vilka föroreningar som finns i vattnet. 

Om jag tycker att mitt kommunala vatten inte håller måttet, finns det mindre vattenrenare jag kan montera under diskbänken?

– Absolut! Många upplever att deras kommunala vatten inte smakar gott, eller ibland luktar klor. Då kan du installera ett mindre vattenfilter under diskbänken som ger dig ett bra dricksvatten. Dessa filter använder en membranteknik som ger ett vatten helt fritt från föroreningar.

Är det svårt att underhålla en egen vattenrenare?

– Det löpande underhållet är mycket enkelt. Det kan röra sig om påfyllning av salttabletter eller enklare byte av förfilter. En mer omfattande genomgång av filtret kan behövas med jämna mellanrum, denna bör man låta en fackman göra.

Var i Sverige finns det godaste dricksvattnet?

– Svenskt vatten som är branschorganisation för de kommunala vattenproducenterna utser var femte år Sveriges godaste vatten. Sveriges godaste kranvatten 2015 ansåg en panel av finsmakare fanns i skånska Bromölla. Dock är godast inte alltid bäst och precis som flera andra skånska kommuner är Bromöllas vatten väldigt kalkrikt.

– Själv tycker jag att ett riktigt kallt, membranfiltrerat vatten är absolut godast och dessutom helt rent.

 

Henrik Reyler. vattenexpert

22 augusti 2017 Anders Carlén
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.