Foto: Istockphoto

"Hjälp! Jag har köpt stöldgods"

Husliv

Efter ett köp av billiga verktyg sådde en misstanke om att det är stöldgods. Vad gör jag nu, undrar en läsare. Som köpare har du undersökningsplikt, svarar vår juridikexpert. 

Hjälp! Jag har köpt stöldgods

Jag kom över verktyg väldigt billigt i våras och nu misstänker jag att det är stöldgods jag har köpt. Vad gör jag?

Jan-Ove

Annons

Svar: Det finns sedan 2003 en lag om godtrosförvärv av lösöre. Det går inte som tidigare att hävda god tro vid köp av stöldgods.

Du som köpare av begagnade varor har en undersökningsplikt. Begär till exempel att få se kvitton och garantibevis av säljaren avseende inköpen. Begär även att få se säljarens legitimation så du vet att du handlar med rätt person.

Om du har en misstanke om att du har köpt stöldgods kan det stå dig dyrt. Du kan bli tvingad till att lämna tillbaka varan till den rätta ägaren utan att få pengarna tillbaka. Man kan själv bli åtalad för häleri och få böter eller i grova fall upp till sex års fängelse om man misstänkt eller rent av känt till att varan var stulen.

Det finns även vissa hemsidor med tips om stulna varor – alltifrån bilar till konst/antikviteter. Sammanfattningsvis vill jag uppmana till att lita på magkänslan. Det är bättre att avstå från ett köp om din instinkt säger att det inte står rätt till!

Eva Trané Lindgren

04 juni 2018
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.