Det finns några viktiga saker att tänka på när man ska stänga sitt fritidshus inför vintern.
Det finns några viktiga saker att tänka på när man ska stänga sitt fritidshus inför vintern. Foto: iStock

Stäng ditt fritidshus inför vintern – 11 viktiga tips

Husliv

På vintern kan det uppstå vattenskador och annat otrevligt när du är borta från ditt fritidshus, därför är det hög tid att säkra sommarstugan redan på hösten. Det här bör du tänka på för att slippa få en ovälkommen och dyr överraskning i vår! 

Av: Jonas Nygaard, 18 september 2020

Läs också: 10 saker du inte ska förvara i kylskåpet

Snart lämnar många sina fritidshus för säsongen för att komma tillbaka först i vår. Det är både vanligt förekommande och dyrt att då mötas av vattenskador till följd av rör som frusit sönder i sommarstugan. Så därför är det viktigt att skydda huset från vattenskador och annat otrevligt som kan hända när man är bort. 

 

Stänga fritidshuset – 11 viktiga saker att tänka på

  1. Annons

    Skaffa inbrottslarm och lämna inte kvar några värdeföremål. 

  2. Sätt nät över skorsten och ventiler för att hindra att skadedjur tar sig in i huset. 

  3. Rensa bort löv och grenar och annat från hängrännor och tak som annars kan hindra vattnet från att rinna ner i stupröret. Blir det stopp kan det bli stora vattensamlingar med skador som följd. Man kan även sätta avledningsrännor från stuprören för att leda bort vatten från huset.  

  4. Stäng av vattnet genom att stänga huvudvattenkranen, öppna alla kranar och spola ut det vatten som finns kvar i rörsystemet. 

  5. Töm varmvattenberedaren. 

  6. Toaletter bör tömmas på vatten. Efter att vattnet är avstängt spola tills cisternen och toaletten är tom. 

  7. Stäng eventuellt av vitvaror som kräver vatten, för att förhindra vattenläckor kan man skaffa en batteridriven diskmaskinsavstängning till sin diskmaskin. 

  8. Frostskydda genom att hälla frostskyddsmedel i handfat, golvbrunnar, toalettstol – detta rekommenderar försäkringsbolag som IF, Länsförsäkringar och Trygg Hansa.

  9. Se till att det är bra luftcirkulation och minst 10 grader varmt för att minska risken för mögel och fukt. 

  10. Stäng och lås alla dörrar och fönster. 

  11. Åk och titta till ditt fritidshus då och då eller be en granne om hjälp 

 

GroheIFLänsförsäkringarTrygghansa

 

Läs också: Enkla sättet att rengöra kakelfogarna

18 september 2020 Jonas Nygaard
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.