Sponsrad
Sprickor på fasaden kan orsakas av marksättning.
Sprickor på fasaden kan orsakas av marksättning. Foto: iStockphoto

Sjunker marken behöver husgrunden stabiliseras – sprickor kan tyda på marksättning

Husliv

Det finns flera orsaker till att en husgrund sjunker och att huset börjar röra på sig. Marksättning är ett problem som behöver åtgärdas fort och sprickor i fasaden kan vara ett första oroande tecken.

 

När våren kommer smälter snön och då ser vi hela husfasaden och marken omkring huset. När snön smälter blir marken blöt och då kan bärigheten i marken minska och marknivån sjunka som följd. Då talar man om marksättning.

På grund av marksättning kan husgrunden börja röra på sig och det kan leda till att huset utsetts för sättningsproblem. Det vanligaste tecknet på marksättning är sprickor som plötsligt dyker upp på fasaden eller invändigt på väggar och golv. 

 

Viktigt att åtgärda marksättning innan skadorna blir alldeles för omfattande.

 

Sprickor ger signaler

Det är inte alltid lätt att veta vad som orsakat marksättning. Marksättning sker lättare i vissa jordtyper som är känsliga för fukt och då antingen krymper eller sväller. Det kan också bero på vattenläckor från avloppsrör eller stuprör på fasaden som med åren riskerar att spola bort mark.

Det är heller inte lätt att själv avgöra hur allvarlig en spricka är eller varför den ens har uppkommit. Börja med att notera hur det ser ut runt sprickorna, hur tjocka de är och vilken riktning de tagit. Var extra uppmärksam på sprickor som löper diagonalt. Dessa kan tyda på att huset drabbats av sättningsproblem.

Kan ge dyra konsekvenser

Åtgärdas inte marksättning kan sättningsproblemen ge andra mer omfattande konsekvenser. Löst sittande tegel, stora sprickor och dörrar och fönster som inte helt går att stänga försämrar givetvis livskvaliteten. Sättningsproblem kan även göra det svårare att säja huset vid en framtida försäljning och det kan bli dyra ekonomiska påföljder.

Andra konsekvenser kan vara behovet av att byta ut el eller dragna rör i väggar och golv om dessa går sönder på grund av rörelse i huset. Detta kan givetvis också leda till andra problem, så som vattenskador i fastigheten.

En expert kan göra en grundlig inspektion av det drabbade området, till exempel Geobear. Man undersöker då golvens lutning för att härleda källan till sättningen, genomför tester av markförhållandet och tar fram förslag för att åtgärda sättningsproblemet.

Marksättning kan åtgärdas

Med traditionell pålning stabiliseras grunden huset står på. Detta är ett omfattande ingrepp för att marken ska klara av att bära upp huset. Långa pålar slås ner djupt i marken tills de når berg och stärker på så vis husgrunden.

Injektering av geopolymerer är ett alternativ till pålning och ökar markens bärighet på ett betydligt mer störningsfritt sätt. Detta är en teknik som används för grundförstärkning och markstabilisering och lämpar sig väl för att åtgärda sättningsproblem orsakat av marksättning.

Med den här metoden börjar man med att borra ner små hål i marken vid det utsatta området. En lastbil körs fram och man för sedan ner ett rör i de förborrade hålen. I hålen injekteras sedan en massa som ser ut som fogskum. Under markytan expanderar massan och blir lika hård som betong efter bara några minuter. Kraften i expansionen av massan pressar ihop jorden och på så vis lyfts huset tillbaka och marken stabiliseras. Till följd av detta minskas eller stängs sprickor i husets väggar och fasad helt eller delvis. Geopolymerer reagerar inte med något i marken och har ingen skadlig verkan för miljön.

 

Om du är orolig för att du drabbats av sättningsproblem kan du låta en expert göra en sättningsbesiktning och inspektera sprickorna. 

 

 

 

08 mars 2019
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.