Foto: Blocket och Istock

Hyra eller köpa sommarstuga – här är bästa tipsen!

Husliv

Suget efter sommarstugor och andra fritidshus är enormt! Och det gäller både att hyra och att köpa. Men var hittar man dem och vad kostar det? Vi guidar till stugsommaren!

Av: Sandra Holmes, 24 maj 2021

Allt fler semestrar på hemmaplan och det har gjort fritidshusen mer eftertraktade än någonsin. Priserna på fritidshus har stigit med 25 procent i Sverige de senaste fem åren, enligt Svensk Mäklarstatistik*. Och fjällnära stugor och sommarstugor vid vatten är de mest populära. 

Längtan efter att bo nära naturen, att kunna ta sig ett dopp och ägna sig åt friluftsaktiviteter tycks vara stor. Så mycket som var femte svensk äger redan ett fritidshus, och nästan fyra av tio har planer på att hyra en sommarstuga, visar en undersökning från Blocket och Kantar Sifo. 

 

Annons

Köpa sommarstuga

Funderar du på att köpa en sommarstuga kan det vara bra att veta att medelpriset för ett fritidshus ligger på drygt 2 miljoner kronor på riksnivå*. Det är såklart mycket pengar, och då får man också ta med regelbundna kostnader för underhåll, och renoveringsarbeten, i beräkningen. 

Standarden på stugorna på marknaden varierar enormt – här finns allt ifrån enklare torp till fullt utrustade boenden – och utbudet är som störst under maj och juni.

Flest fritidshus säljs i Stockholms län, men här är också medelpriset högst i landet, på över 3 miljoner kronor. Den senaste tiden har dock priserna stigit som mest i Jämtland, på grund av populära skidorter som Åre.

 

Hyra sommarstuga

Många väljer att hyra en sommarstuga istället, och en stor fördel med det är ju att man har möjlighet att uppleva nya delar av Sverige varje år. 

Medianhyran för ett fritidshus ligger på 6650 kronor i veckan, visar statistik från Blocket, och under högsäsongen – sena juni till slutet av augusti – brukar priserna gå upp rejält. 

Vill du hyra sommarstuga på en specifik ort och under en viss vecka är det bra att vara ute i god tid eftersom efterfrågan på stugor är mycket större än utbudet. Har du däremot möjlighet att vara flexibel kan du också ha tur och hitta ett bra sista-minuten-erbjudande via stugförmedlingarna på nätet.  

Hyra sommarstuga – tänk på detta! 

När man ska hyra sommarstuga finns det en del saker att tänka på. Här listar vi några viktiga punkter: 

 • Avbokningsregler. Hur långt i förväg kan du avboka och fortfarande få pengarna tillbaka? Oförutsedda saker som exempelvis sjukdomar och annat kan ju få dig att vilja ändra semesterplanerna. 

 • Utrustning och faciliteter. Finns det dubbelsäng, eller är det bara våningssängar som gäller? Ingår sängkläder och handdukar? Finns det rinnande vatten, spis, kylskåp och internet? Ingår det några förbrukningsvaror som ved och toalettpapper?

 

 • Aktivitetsutbud. Vill du hitta på aktiviteter kanske du ska leta efter stugor där man kan låna cykel, båt eller kajak. Alternativt kan du undersöka vad som finns att hyra i närområdet. 

 • Kommunikationer. Ska du exempelvis bo på en skärgårdsö kan det vara värt att se över vad finns det för båtförbindelser till platsen, om man kan åka dit med bilen och om det finns någon matbutik i närheten. 

 • In- och utcheckning. Läs noga på om du behöver möta upp värden och passa en särskild tid, eller kan checka in och ut på egen hand. 

 • Städning. Ingår det städning i priset? Oftast förväntas man städa själv och ibland tar stugvärden ut en avgift vid slarvig städning. Vissa stugvärdar erbjuder sig även att städa mot en extra kostnad. 

 • Referenser. Det är alltid ett plus om det finns omdömen från tidigare gäster att läsa. 

 

Läs också: Stäng ditt fritidshus inför vintern – 11 viktiga tips

 

Här är 5 bra sajter där du kan hyra sommarstuga:

 

 1. Airbnb förmedlar många typer av boenden i hela landet, inte enbart stugor, men har fördelar såsom en bra överskådlighet med kartfunktion med prislappar, recensioner från tidigare gäster, och ett smidigt bokningssystem.

 2. Stugknuten förmedlar över 6000 stugor i hela landet, varav de flesta hyrs ut av privatpersoner. 

 3. Stugnet har över 7000 stugor att välja mellan, som hyrs ut av både stugförmedlingar och privatpersoner. Har gott om stugor i hela landet, både i fjällen och i södra Sverige, som är kategoriserade efter landskap.  

 4. Stugsommar har drygt 1000 stugor i sin förmedling, varav de flesta finns på Öland, Västkusten och Skåne. Här kan du boka från ett par dagar till flera veckor, och vill du vara spontan finns det sista-minuten-erbjudanden där du kan spara 30-40% på priset. 

 5. Sembo är en stor förmedlare av semesterbostäder, och har tusentals stugor och andra boenden, både i Sverige och utomlands.  

 

Topp 3 – här är stugorna dyrast och billigast att köpa! 

Läs även:

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så här mycket kostar stugorna i genomsnitt i de dyraste och billigaste länen, enligt försäljningssiffror från Svensk Mäklarstatistik: 

Dyrast:  

 1. Stockholms län: 3 038 602 kr

 2. Jämtland: 2 611 492 kr

 3. Västra Götaland: 2 475 133 kr  

 

Billigast: 

 1. Kronobergs: 937 380 kr

 2. Örebro: 1 163 551 kr

 3. Norrbotten: 1 202 693 kr

 

Källor: 

*Detta visar försäljningen av 6 506 fritidshus mellan jan-dec 2020, enligt Svensk Mäklarstatistik, som även har jämfört försäljningspriser från mars 2020 till februari 2021, med priser under samma period 2015/16. Statistiken visar att priserna har ökat med 25 procent på riksnivå på fem år. 

**Detta enligt Blocket Bostad som mätt medianhyran för fritidshus 2020.

 

Läs också: Tänk på det här när du hyr ut ditt hus
24 maj 2021 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.