Foto: Istockphoto

Nu dundrar det! Så skyddar du villan vid åskväder

Husliv

Dra ur alla elkablar om det åskar! Så skyddar du huset vid oväder.

Av: Sara Åhlström, 13 juni 2019

Är det ett oväder på väg? Om blixten slår ned nära ditt hus kan du få skador på elanslutna apparater och maskiner.

– När ett åskoväder kommer är det faktiskt en hel du kan göra för att minska risken för skador framför allt på dina elprylar. Dra ut sladdar till elektronisk utrustning och låt bli att använda datorn med strömsladden i under ett åskväder. Samma sak gäller för mobiltelefoner, det är okej att ringa men ha inte telefonen på laddning. Tala inte i en fast telefon under ett åskväder, säger Susanne Fagerberg, naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

Är det vanligt med husskador orsakade av åska?

– Varje år inträffar ett antal riktigt omfattande skador på byggnader som är direkt orsakade av åska och blixt. Förra året registrerades drygt 7 600 skador varav 15 av dessa skador kostade över en miljon att reparera/återställa.

Så gör du vid åskväder

  1. Börja med att dra ut alla sladdar till elektronisk utrustning.
  2. Tala inte i en fast telefon. Det är ok att ringa med din mobil, men ladda den inte!
  3. Använd inte din dator med strömsladden i.

Källa: Länsförsäkringar

13 juni 2019 Sara Åhlström
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.