Foto: istockphoto

Solen är härlig – men varning för överdos

Husliv

Nu är sommaren här! Men det är på sin plats med några varningens ord, eftersom antalet fall av hudcancer ökar dramatiskt. Här är kalla fakta och goda råd!

  • Sök skugga mellan klockan 11 och 15, då är solen som starkast.
  • Skydda huden med kläder. Var speciellt noga med barnen, eftersom deras hudceller är extra känsliga. Sätt på dem en långärmad tröja, ett par byxor och en solhatt.
  • Använd solskyddsmedel med hög faktor där kläder inte skyddar. Då minskar risken för hudskador – så länge du inte ökar tiden i solen, förstås. Använd vattenfast solskydd med minst faktor 30. Applicera ett tjockt lager och upprepa insmörjningen efter några timmar eller efter bad.
  • Även i skugga kan du utsättas för upp till 50 % av solens UV-strålning.
  • Ju mer sol huden utsätts för totalt, desto större blir risken för hudcancer även om man inte bränner sig.
  • Tumregel: Om din skugga är kortare än din egen längd så är solen stark.

 

Källa: Cancerfonden

19 juni 2019
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.