Sébastien Boudet: ”Det blir ingen jul utan ostron”

När surdegsbagaren Sébastien Boudet firar jul är det varken julpyntet eller svensk julmat han längtar efter – det är den franska maten. 


Det var 15 år sedan Sébastien Boudet flyttade från Frankrike till Sverige. Sedan dess har den franske stjärnkonditorn kommit att bli en av våra mest passionerade surdegsbagare, som inte bara grundat prisbelönta konditoriet ”Petite France”, utan också skrivit kokböcker, arrangerar surdegskurser och just nu även sitter i juryn i ”Dessertmästarna” på Kanal 5. För att nämna några av hans många projekt. 

– Det finns ingen typisk arbetsdag för mig. Det är väldigt varierande och det är det jag tycker är så roligt. Jag skriver på en ny kokbok, jag håller kurser, föreläser på 25 olika skolor… Men det är väldigt omväxlande och berikande. Efter en lång arbetsdag kan man annars känna sig tömd som en pressad citron på kvällen när man kommer hem, men nu går jag på påfyllning hela tiden för jag träffar så många inspirerande människor.

Hur får du ihop vardagen med alla dina jobbprojekt och en stor familj?

– Just eftersom jag har en stor familj – då är man fler som kan hjälpa till. Många säger ”oj oj, du har fem barn, ett heltidsjobb och en fru som elitidrottar 20-30 timmar i veckan”. Men det är inga små blöjbarn, den minsta fyller 9 snart och den äldsta är 19, och alla är väldigt hjälpsamma. Jag sover inte så mycket. Jag går upp tidigt och lägger mig sent. Och så är jag hyperaktiv, det hjälper en del.

Du är husägare sedan två år tillbaka?

– Ja. Innan har jag bott i lägenhet på Stora Essingen i tio års tid och drömmen var att köpa hus där. Jag hade mitt bageri där, barnen gick i Franska skolan – men huspriserna bara gick upp. Vi var nära att köpa ett hus där år 2007, men det kostade 6 miljoner så vi fick kalla fötter. Idag ligger samma hus på 14 miljoner kronor. Det är helt galet. Men nu bor vi sedan två år i ett jättefint trähus i Sollentuna. Det är ett ganska annorlunda hus, arkitektritat med konstiga ljusinsläpp och många fönster. Vi trivs jättebra där. Barnen är större och kan pendla själva, vi bor nära naturområden och en stor sjö. 

Är det något som kommit som en chock som nybliven husägare?

– Nej. När jag var sju år flyttade vi ut på en gård på landet i Frankrike. Ett svenskt, modernt hus är som en lägenhet på en tomt, man har ju vatten, värme och till och med golvvärme. Jag gillar friheten med att bo i hus, ingen kan komma och säga vad man ska göra. Jag var så frustrerad när jag flyttade till en bostadsrätt i Sverige och inte ens fick riva en vägg utan att fråga om lov – det var mer en chock för mig. 

Odlar du något i trädgården?

– Ja, vi har gjort plats för ett ganska stort potatisland, så vi har egen potatis för hela året. Och så har vi tomater, grönsaker och kryddor. Trädgården är i direkt anslutning till skogen, där plockar vi blåbär, lingon och harsyra.

Har ni renoverat något i huset?

– Vi har velat bo ett tag innan vi gör något med huset. Vi har många projekt på gång, men vi är väldigt olika jag och min fru. Hon gillar ordning och reda och jag tycker att ett hem ska vara levande med skor överallt. Det är folk som bor här. Så vi pendlar ganska mycket hur vi vill ha det, jag är galen och vill göra saker hela tiden men hon är lugnare. Det blir en bra balans. Men köket vill vi riva bort och när vi bygger nytt sätta in en stor vedspis som man kan laga mat på, istället för den öppna spis vi har idag.

Vilket rum är viktigast för dig?

– Köket är mitt levnadsområde. Vi bor egentligen i köket. Vi har ett jättestort matbord, tre och en halv meter långt, där vi gör läxor, jobbar, äter mat. Jag vill att alla ska vara där och inte sitta i sina rum. Vi äter alltid middag tillsammans. 

Vad är viktigast för dig i köket?

– Jag behöver en stor köksö. Man ska kunna stå sex personer i köket och hacka lök. Jag är lite extrem. Jag kan köpa 50 kilo lök om det är säsong och jag hittar fina till bra pris. Då får hela familjen stå och hacka och gråta tillsammans, paketera och lägga in i olivolja, så har vi lök för ett helt år sedan. Det är billigt och löken är fantastiskt god när man tar den när den är som bäst.

Är du händig?

– Ganska. Jag fixar MacGyver-style. Jag har haft bageri i 15 år och om ugnen går sönder en söndagsnatt är det ingen som svarar i telefonen. Då måste man lära sig att fixa själv. Jag kan en hel del om el och att kakla och bygga, men Sverige är inte som Frankrike. I Frankrike kan man kakla ett badrum själv, men här ska det vara fackligt gjort, så jag har backat lite och anlitar duktiga hantverkare istället.

Vem lagar mat hemma hos er?

– Det beror lite på agendan. Vi försöker att introducera lite nya koncept för barnen, för att få dem mer engagerade. Som att de ska laga mat en gång i veckan. Egentligen tror jag att de skulle vilja laga mer mat, men jag har så mycket mat jag själv vill testa nu när jag håller på med min kokbok. För många låter det kanske som en dröm med nya rätter hela tiden, men de är vana. 

Hur firar ni jul?

– Vi har ju fem barn som vi har varannan vecka, så julen blir olika vartannat år. När vi har julen här hemma kommer mina föräldrar och syskon hit från Frankrike och bor hos oss. Det blir mycket mat, man äter hela tiden och lagar mat tillsammans.

De fem barnen en klassisk julafton hemma hos familjen Boudet.

Hur skiljer sig fransk och svensk julmat?

– Fransk jul handlar om att göra saker som är annorlunda, som man inte äter året om. Svensk julmat är väldigt tråkig. Här hade man förr ganska tuffa förutsättningar och på julen var det lyxigt att få köttbullar, lax, sill, Janssons frestelse och allt det där – men nu är Sverige ett av världens rikaste länder och julbordet är likadant. Man äter de där köttbullarna året om. Så det är jätteskönt att gå bort lite från det och få in franska, spanska och italienska traditioner, som ostron, kalkon och skaldjur.

Vad kan du inte vara utan på julbordet?

– Ostron. Jag bakar också alltid franskt, riktigt mörkt rågbröd. Och en Büche noel är ett måste. Det kommer man inte undan.

Hur julpyntar ni där hemma?

– När man jobbar med medier har man sån framförhållning att jag redan i september har gjort både pepparkakshus och glöggkryddningar. Så när julen kommer försöker jag pusha fram allt så länge som möjligt. Min fru tycker att det ska vara pynt och gran, men jag ifrågasätter mycket och vill inte göra bara för att göra utan för att det ska ha en betydelse. Man ska inte behöva stressa bara för att det är söndag snart och saker ska vara klara till advent. Förra året pyntade vi nästan ingenting, men vi hade en fantastiskt bra och avkopplande jul tillsammans. Men vi fokuserade på annat än pynt.

Hur blir det i år?

– Det blir lite grann. Jag ser mest miljöaspekten med t ex julbelysning. Vi gör just nu en resa hemma där vi försöker göra förändringar hemma. Vi har ett mål att bli fossilfria, inte slänga så mycket mat, installera solpaneler på huset så att vi kan bli självförsörjande på energi, installera en ny värmepump, kör elbilar – då tänker jag att julpynt bara blir en bov och att vi kan hitta värme i varandra istället för i en jävla stjärna.

Vad är hemligheten bakom det perfekta surdegsbrödet?

– Råvaran. Man kan boosta brödet men en massa kärlek hit och dit, men surdeg är ingen varelse. Det är en värld av mikroorganismer som mår bra att värme, fukt och bra mat. Så vill man ha ett bra surdegsbröd borde man lära sig mer om råvaran. Surdegsbröd är mjöl, salt och vatten – inget mer.  Precis som man gör med kakao eller vindruvor för vin bör man förstå sig på råvarorna för att se den fantastiska komplexitet som finns där. Det finns många vägar till bra bröd och mitt sätt att lära ut är väldigt personligt och individuellt, jag lär ut kunskaper för att man ska kunna hitta ett bröd som är sitt eget.

Vilket är det vanligaste misstaget många gör?

– Att öppna en gammal bok som är 5-10 år gammal och som kan innehålla massor av fel fakta och dåliga recept. Ingen läser ett tio år gammalt blogginlägg, men det finns få böcker vad gäller bröd som fortfarande stämmer efter så lång tid. Ändå har folk kvar böckerna. Surdeg kan låta jättekomplext men konditoribranschen är uppbyggd så att man får bilden av den superduktiga bagaren med sitt raffinerade mjöl, ägg från burhönor, och jäst – men det är bara ett försök att förvandla skit till guld. För mig är bagare någon som är så nära jorden man kan vara. Jag respekterar råvarorna och väljer ekologiskt mjöl, oraffinerat socker och ägg från hönor som fått springa fritt. Jag är ingen trollkarl, jag är en förädlare som tar guld och försöker bevara det.

Vad är det som är så härligt med surdeg?

– Surdeg är inte en trend eller en våg. Det är sunt förnuft. Det är det bästa sättet att förädla spannmål till näringrikt och mättande livsmedel. Industribröd är bara luft, jag vill inte sälja luft – jag vill sälja bröd.

  

Om Sébastien Boudet

Ålder: 40

Familj: Frun Malin, 42, barnen Antoine, 18 år, Malte, 14 år, Oliver, 13 år, Alva, 11, och Hugo, 9 år.

Bor: Villa i Sollentuna

Gör: Surdegsbagare, konditor, föreläsare, författare, kurshållare samt en av jurymedlemmarna i ”Dessertmästarna” i Kanal 5.

Blogg: Brödpassion.se

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar