Foto: Johnér

Varning: Se upp för nya blufföretag

Husliv

Varje år görs tusentals polisanmälningar om bedrägerier kopplade till bluffakturor, uppskattar Svensk Handel.
– På internet ska du se upp för alla former av gratis- eller prova på-erbjudanden, säger Hans Lundin, presschef på Konsumentverket.

Av: Anja Källstedt, 24 januari 2017

Antalet polisanmälningar om bluffakturor har ökat de senaste åren. 2015 gjordes 14 349 anmälningar, och under de första tio månaderna 2016 var siffran fyra procent högre än vid samma tidpunkt året före. Fler än 50 nya företag hamnade på Svensk Handels varningslista under förra året.

Blufföretag lurar konsumenter med gratis erbjudanden 

Annons

Erbjudanden som framstår som väldigt billiga eller gratis är det vanligaste tillvägagångssättet för att lura konsumenter.

– I slutändan är erbjudandet sällan helt gratis. Du hamna i ett abonnemang som företaget kräver att få betalt för, eller så drar de extra pengar från ditt konto, säger Hans Lundin, presschef på Konsumentverket.

Produkterna som företagen lockar med kan vara bantningspiller, rakhyvlar, kosttillskott eller tandblekning. Du kan också råka ut för att bli abonnemangskund genom att till exempel beställa en billig mobiltelefon.

Vilka företag bör jag passa mig för?

– Just nu får vi in många anmälningar och klagomål om Bright Nutrition, Vitality Club och LuxStyle.

Hur ska jag göra om jag har råkat ut för ett blufföretag?

Om det inte var tydligt att erbjudandet hörde ihop med en prenumeration, är du inte automatiskt betalningsskyldig. Du har i regel rätt att ångra dig i 14 dagar om du har ingått avtal på distans med ett företag som är registrerat inom EU, Norge eller Island. Du är inte skyldig att betala returfrakten för något du inte beställt, så länge du bestrider felaktiga krav behöver du inte oroa dig för betalningsanmärkningar. Kontakta din kommunala konsumentvägledning eller Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument.

Hur undviker jag blufföretagen?

– På internet ska du se upp för alla former av gratis- eller prova på-erbjudanden. Likaså gäller olika typer av tester, marknadsundersökningar och tävlingar. Värderingstjänster för bilar som förefaller vara kostnadsfria förekommer ofta, men de är allt annat än gratis.

Hans Lundin, presschef på Konsumentverket. 

 

Lista: Nya blufföretag

Dessa företag har hamnat på Svensk Handels varningslista de tre senaste månaderna. Här kan du se hela listan.

Namn (och bolagsnamn)

 • Kvalitetsfakta (Solvalla Biltorg)
 • GTPS (Global Trademark and Patent Service)
 • Klimatmagasinet (Lagrias AB)
 • IPO (INTELLECTUAL PROPERTY OFFICE)
 • Företagsinformation (RSE Ekonomi)
 • Webinfo.nu (Öresund Webinfo Solutions AB)
 • Kommunfakta (Wama taxim web AB)
 • Söka Bolag (Gourmetor AB)
 • UNIVERSAL Solutions (Universal Solutions Sweden AB)
 • Kvalitetsfakta (Lagrias AB)
 • one webhotell.com (kapat namn) (One Webhotell AB)
 • OfficeSmart (Nexta Direct, S.L.)
 • expo sida (Deductor Media Handelsbolag)
 • TRYGGA FÖRETAG (Trygga Företag Sverige AB)
24 januari 2017 Anja Källstedt
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.