Samboskap – det här gäller

Husliv

Vet du vilka dina rättigheter är om du och din sambo ska separera, eller vem som har arvsrätt den dagen någon av er går bort? Juristen Eva Trané Lindgren ger dig full koll.

När du flyttar ihop med någon är en eventuell separation förmodligen det sista du vill tänka på – men det är viktigt att vara förberedd om den situationen en dag blir verklighet.

Om du och din sambo har köpt bostaden tillsammans ska ni dela lika på värdet av hus och bohag (möbler, husgeråd och elektronikprylar) vid en separation.

– Det spelar ingen roll vem som står på lånet, kontraktet eller vem som faktiskt betalat mest, säger Eva Trané Lindgren, jurist på Avtal24.


Annons

Skriv avtal

Om du är sambo finns det flera viktiga avtal att se över, beroende på hur er situation ser ut:

1. Har en av er betalat en större andel av kontantinsatsen, men
på lån och ägande står ni som lika? Då behöver ni både ett samboavtal och ett skuldebrev för att 
säkerställa att den som lagt in en större kontantinsats får tillbaka lika mycket vid en separation.

2. För att din sambo ska ärva dig om du går bort, och vice versa, måste du skriva ett testamente. Enligt lag saknar sambor nämligen arvsrätt – oavsett hur länge ni varit tillsammans eller om ni har gemensamma barn.

3.Har ni belånat bostaden för den ena sambons privata bruk, till exempel vid ett båtköp, behöver ni skriva ett samboavtal och dessutom komplettera med ett regressavtal för att skulden inte ska delas lika mellan er vid en separation.

Läs mer: "Kan min sambo bo kvar utan att ärva huset?"

Annons från Larm.se:

Visste du att:

Hos Avtal24 kan du enkelt upprätta samboavtal och testamente till fast pris. Medlemmar i Vi i Villa-klubben har dessutom 20 procent rabatt. Läs mer här.

Läs mer: Vad händer om vi separerar?

01 mars 2018
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.