Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markant, visar en ny kartläggning.


Det är Svensk Fastighetsförmedling, som med hjälp av statistik från Mäklarstatistik, har kartlagt hur priserna på bostäder utvecklats de senaste 20 åren, från 1997 till och med 2017. Endast kommuner med tillräckligt stort antal sålda bostäder för att säkerställa statistisk relevans har inkluderats.

Den nationella kartläggningen visar att prisökningen för bostadsrätter har ökat med 579 procent. Villapriserna har ökat med 249 procent. Stockholms kommun toppar listan över kommuner där villapriserna ökat mest med 464 procent. 

Läs mer: Bästa tiden för att köpa och sälja hus

Kraftigare ökning senaste fem åren

När det kommer till prisökning på bostadsrätter toppar Upplands-Bro kommun med en stigning på hela 2 474 procent.

– Historiskt sett har Sveriges bostadspriser utvecklats stadigt uppåt de senaste 20 åren, men ökningarna har varit betydligt kraftigare de senaste fem åren. Samtidigt kan vi också se att priserna vid olika tillfällen både sjunkit och stagnerat. Det är normalt på en välfungerande och frisk bostadsmarknad. Upp- och nedgångar är en del av marknadens dynamik, säger Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Enligt henne fanns det i höstas en osäkerhet kring spelreglerna på bostadsmarknaden, vilket bidrog till att både köpare och säljare blev avvaktande.

– Nu blickar vi framåt mot ett spännande år på bostadsmarknaden där det nya amorteringskravet och bostadspolitiken under valet kommer vara tongivande.

Läs mer: ”Hur påverkar ommålningen värdet på huset?”

Villapriserna sjunker minst

Även Fastighetsbyrån har gjort en kartläggning. De har tittat på prisutvecklingen senaste tre månaderna, till och med januari 2018, som visar att bostadsrätter och villor påverkas minst av prisnedgången. Nationellt sett har bostadsrätter sjunkit med sex procent och villapriserna med tre procent. Utvecklingen de senaste tolv månaderna visar dock att prisutvecklingen för villor stigit med fyra procent. Även Fastighetsbyrån har hämtat sin statistik från Mäklarstatistik. 

– Nu när vi ser en relativt kraftig nedgång blir det även tydligare hur amorteringskravet påverkar olika typer av bostäder. De som köper villor och större bostadsrätter har ofta gjort en bostadskarriär och har lägre belåningsgrad och påverkas därmed mindre av amorteringskravet. Och det återspeglas nu alltså i prisutvecklingen, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån. 

Läs mer: ”Vågar vi köpa ett hus med mikrobiell tillväxt?” 

Statistik från Svensk Fastighetsförmedlings kartläggning

Topplista: Här har villapriserna ökat mest

1. Stockholms kommun          464 %

2. Lidingö kommun                 450 %

3. Partille kommun                  450 %

4. Nacka kommun                   441 %

5. Strömstads kommun           440 %

 

Topplista: Här har bostadsrättspriserna ökat mest

1. Upplands-Bro kommun      2 474 %

2. Trelleborgs kommun          2 257 %

3. Huddinge kommun            1 903 %

4. Botkyrka kommun             1 845 %

5. Jönköpings kommun         1 632 %

Läs mer: Här kan du ta del av ytterligare statistik 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar