Foto: Pixabay

Så hanterar du skadedjur

Husliv

Att drabbas av skadedjur kan innebära stora problem för dig och ditt hem. I svenska hem är myror och getingar vanligast. Så här agerar du om du blivit drabbad.

Av: [email protected], 14 mars 2018

När skadedjuren blir ett problem är det bra att veta vad som gäller rent försäkringsmässigt, men också hur du ska gå till väga för att åtgärda problemet. Magnus Lindgren är produktutvecklare på Folksam.

– Det första man bör göra om skadedjur upptäcks hemma är att kontakta Anticimex, som hjälper till att avgöra vad det är för typ av skadedjur och vilka åtgärder som bör vidtas.

Artbestämning hos Anticimex

Annons

Anticimex hemsida  bör man enligt skadedjursexperten Håkan Kjellberg börja med att göra en artbestämning. Det är för att kunna fastställa vilken typ av skadedjur du drabbats av. Metoderna för att bli av med dem skiljer sig en del – därför är det viktigt att det blir rätt från början.

– Vi har våra egna biologer som stöttar vår egen personal i kniviga situationer kring arter som är svåra att artbestämma, alternativt att det rör sig om en ny eller udda art, säger Håkan Kjellberg.

Läs mer: djur som kan bo i ditt hus

Annons från Larm.se:

Besikta din bostad

Hos Folksam ingår skadedjursförsäkring i samtliga villa- och fritidshusförsäkringar; dessutom är det ingen självrisk på skadedjurssanering och eventuell reparation. Det förutsätter däremot att din bostad genomgått godkänd besiktning.

I Sverige finns det många skadedjur man kan råka ut för, men dem som dominerar, enligt Magnus Lindgren, är myror och getingar.

– De återkommer i större mängder ungefär vartannat år, och är sällan svåra att missa då dem många gånger invaderar bostaden och skapar obehag.

Ha koll på din försäkring

Det finns därmed situationer då försäkringen inte gäller. Då är det av yttersta vikt att du som privatperson har kollat upp vad din individuella försäkring omfattar.

– Det handlar om tillfällen då man måste bryta upp till exempel väggar och golv, eller göra andra ingrepp av byggnadsteknisk art. Inte heller sanering av kläder och livsmedel ingår i någon försäkring. Åtagandet går ut på att bekämpa skadedjuren så att det blir en sund boendemiljö, menar Magnus, som understryker att man bör ha som vana att alltid kontakta sitt försäkringsbolag för att få veta vad som gäller i sådana här lägen.

Bedöm skadans omfattning

Håkan Kjellberg menar att beroende på vilken art man tror att man drabbats av kan man gå till väga på olika sätt. Samtidigt yrkar han också på att man bör göra en bedömning huruvida djuren skadar dig och ditt hem, eller inte.

– Man kan behöva agera lite olika beroende på art. Vet man att det gäller vägglöss ska man ta hjälp av ett saneringsbolag så snart som möjligt, och detsamma gäller råttor. Vid problem med andra skadedjur kan man börja med att ställa sig frågan om dem är ett besvär – hot mot hälsa eller bara äckligt – eller inte.

– Alla djur har en roll i vårt ekosystem så vi försöker att skapa en förståelse för myror, getingar, och andra vanliga skadedjur. Om det är ett problem kan man börja med att isolera problemet, det vill säga titta i förpackningar, städa bort insekter, och lägga ut en liten insektsfälla för att eventuellt fånga några individer.

Läs mer: Sanningen om husspindlar

Vanligaste skadejduren i Sverige

Vilket är det vanligaste skadedjuret i villor i Sverige, och hur upptäcks dem?

– Getingar är till antalet det djur som våra kunder behöver mest hjälp med sett till antalet utryckningar. Vi försöker dock informera våra kunder i hur pass nyttiga våra getingar är så att man inte avlägsnar getingar som man inte besväras av, berättar Håkan Kjellberg. 

Bekämpningsmedel

Hos Anticimex jobbar man med en så kallad åtgärdstrappa, där man ger råd om varför djuret finns hos privatpersoner och vad som gjort att det kommit det. Man använder sedan mekaniska och fysikaliska metoder som värme, kyla och fällor av olika slag. Det sista steget innefattar bekämpningsmedel av olika slag, avsedda för olika miljöer och arter.

Finns det någonting man kan göra för att förebygga att drabbas av skadedjur?

– Man kan försvåra tillgången på föda och minska tillgången på vatten. Se till att hålla bostaden hel och ren, och underlätta tidig upptäckt av skadedjur genom att ha ordning och reda, säger Håkan.

david.johansson@bp.bonnier.se
14 mars 2018 [email protected]
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.