Foto: Istockphoto

Så gör du egen trolldeg och play doh

Husliv

När regnet öser ner utanför fönstret och höstmörkret kommer krypande är det perfekt tid för att tända ljus och höstpyssla. Ett pyssel som passar både stora och små är att dega! Här kommer enkla recept på hur du gör egen trolldeg och play doh med några få ingredienser som du säkert redan har hemma.

Av: Emma Ilis, 09 oktober 2019

Fördelen med att göra din egen deg är att den är giftfri, miljövänligare och dessutom billigare än att köpa färdig. Ingredienserna har man oftast hemma och annars finns de att köpa i vanliga mataffärer. Alla barn älskar att dega och får de dessutom vara med och göra degen är det en garanterad succé!

Det är nästan samma ingredienser i trolldeg som i play doh, förutom att play doh innehåller kokande vatten och citronsyra för att göra den mjuk och smidig. Play doh kan man leka med om och om igen medan trolldeg kan torkas och sedan målas med hobbyfärg.

 

Läs mer: Visa upp ditt pyssel och tävla om fina priser!

Annons

 

Play doh

Du behöver:

 • 5 dl vetemjöl

 • 3 dl salt

 • 2 msk citronsyra 

 • 2 msk matolja

 • 4-5 dl kokhett vatten

 • Karamellfärg

Gör så här:

Börja med att blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda i matolja och vatten tills degen känns smidig.  Häll upp degen på bordet och låt svalna. Dela sedan degen i så många färger du vill ha och färga varje del med lite karamellfärg. Knåda tills färgen blir jämn och degen känns smidig.

Förvara degen i en lufttät burk eller i en plastpåse i kylskåp så håller den några veckor. 

När degen är färdig är det bara att börja knåda och låta fantasin flöda. Man kan låtsas göra mat, kakor, figurer eller bara mosa och bygga upp igen. Riktigt kul för barn i alla åldrar!


Trolldeg

 

Du behöver:

 • 4 dl vetemjöl

 • 2 dl salt
 • 
2 dl vatten

 • 2 msk matolja

 • Karamellfärg eller hobbyfärg 


Gör så här:

Blanda alla ingredienser i en bunke och knåda till en smidig deg. Om man vill ha någon färg på degen så kan man droppa i några droppar karamellfärg medan man knådar annars lämnar man den naturell. Degen håller cirka ett dygn i en plastpåse i kylskåp.

Dags att dega


Trolldeg torkar snabbt så ha gärna en skål med vatten bredvid och fukta degen så den inte spricker. Blir det sprickor ändå så kan du släta ut dem försiktigt med hjälp av vatten innan du torkar figuren. När figurerna är klara kan du torka dessa i ugnen på 100 grader i 2-4 timmar beroende på hur tjocka figurer du har.

När figuren har svalnat och torkat


Beroende på vilket utseende du vill ha på dina figurer finns det olika saker att göra efter att degen torkat. Du kan måla med hobbyfärg i massa roliga färger eller lacka med hobbylack. Hobbbylacket ger en extra hållbar och glansig yta. 
Om man bakat låtsaskakor och bullar kan man glasera med ägg för en gyllene yta eller med mjölk för en genomskinlig yta. Pensla på och sedan in i ugnen på 250 grader i några minuter.

 

Läs också: 17 fina DIY-pyssel med dekorplast

 

Pysseltips

Eftersom trolldeg stelnar och går att måla så finns det oändliga möjligheter över vad man kan hitta på. Några exempel är kakor till barnens tebjudning, figurer och gubbar, ljusstakar eller varför inte göra hål i degen innan den torkat så kan man hänga i ett snöre och göra ett unikt julgranshänge?

Du kan också dekorera degen med pärlor, stenar, piprensare eller kanske lite nejlika och kanelstång så att man får ett härligt juldoftande pynt!


Tips! För båda degarna gäller det att om degen känns för torr kan man ha i lite extra vatten och om den känns för blöt kan man med fördel ha i lite extra mjöl.

09 oktober 2019 Emma Ilis
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.