Foto: Boverket, Istockphoto

Så funkar nya radonbidraget

Husliv

Från och med den 1 juli i år kan du ansöka om bidrag för radonsanering. Boverket reder ut vad som gäller. 

Hej Helena Svensson, jurist på Boverket – vad innebär radonbidraget?

– I Sverige har hundratusentals bostäder fortfarande för höga radonhalter. Man räknar med att radon orsakar omkring 500 cancerfall varje år. Regeringen har därför beslutat att återinföra bidraget för radonsanering i småhus. Syftet med bidraget är att minska radonhalten i en- och tvåbostadshus och på så vis minska hälsoproblem som är kopplade till radon i bostäder.

Hur stort är bidraget?

– Bidrag får lämnas med 50 procent av en skälig kostnad för åtgärderna, dock högst med 25 000 kronor.

Annons

Vem kan söka bidraget?

– Radonbidraget riktar sig till småhusägare i behov av radonsanering. Bidrag får lämnas om radonhalten i inomhusluften överstiger 200 becquerel. En förutsättning för att kunna söka bidraget är att man genomfört en radonmätning i bostaden. Mätningen ska göras under eldningssäsongen, som är mellan den 1 oktober och 30 april, för att ge ett säkert resultat. Mätperioden ska vara minst två, helst tre månader. Bidrag får inte lämnas för åtgärder som har påbörjats innan ansökan har kommit in till länsstyrelsen.

Från och med när kan jag ansöka?

– Radonbidraget kommer att kunna sökas från och med den 1 juli 2018. Den som bor i ett nybyggt hus får ansöka om radonbidrag tidigast två år efter det att huset tagits i bruk. Du ansöker hos länsstyrelsen i det län där huset ligger. Ansökningsblanketter kommer att finnas på Boverkets webbplats från och med den 1 juli 2018.

Helena Svensson, jurist på Boverket

16 juni 2018
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

"Jag gjorde en lampa av en telefon"

Husliv Kolla in vår superinnovativa läsare Robins idé där en gammal telefon har blivit en lampa!

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.