Gott om plats för gäster och skönt häng vid poolen.
Gott om plats för gäster och skönt häng vid poolen. Foto: Istock

Så förverkligar du drömmen om en pool!

Husliv

Hemmasemester de luxe! Morgondopp i pool och skönt kvällshäng med grannarna. Vi frågade poolexperterna om bästa vägen till pool! 

Av: Hanna Nolin, 15 juni 2020

Läs också: 12 otroliga pooler

 

Erik Westman, Folkpool i Umeå.

Annons

 

Kan alla ha pool, oavsett tomt?

– Ja! Har du en stenig tomt så passar en ovan marken, då slipper du gräva och spränga.

Så vad kostar det?

– Du kan få en mindre pool för 100 000 kronor,  en större för 250 000 kr. Sedan tillkommer kostnaden för byggnationen och tillbehör, en del vill fixa själva, andra vill få allt helt färdigfixat. 

Miljövänliga tips?

– Det finns bra och effektiva sätt att värma upp poolen, som poolvärmepump eller en solcellslösning. Du kan också ha polyesterfilter för rengöring, det minskar vattenåtgången. Viktigast är ett bra överdrag, du kan ha alltifrån solfolie-överdrag (ligger som en hinna på vattnet) till ett rejält pooltak som förlänger säsongen med flera månader.

En pool inbjuder till bad, morgon, middag och kväll!

 

 

David Boteús på Spaobad i Kungsbacka.

Vanligaste missuppfattningen om pool?

– Att det tar mycket tid att sköta den. Det gör det inte! Vattnet fyller du på en gång, och det gör du enkelt med trädgårdsslangen. Sedan är det samma vatten som används om och om igen i ett slutet reningssystem. Inför vintern tömmer du en tredjedel av vattnet, resten kan vara kvar. Veckovis rengöring gör du enkelt med robotdammsugare som tar några minuter. 

Vad är viktigt att tänka på före köp?

– Det kan vara bra att se till att det finns lite plats för vattenpumpen som du har för att rena vattnet. Pumpen ska helst inte stå i källaren, utan på ett ställe för sig (ifall det skulle bli läckage). Det finns färdiga pumphus att köpa eller så kan man enkelt bygga ett själv.

 

Välj gärna en plats med eftermiddags- eller kvällssol.

 

 

Kerstin Persson Hamawander på Poolbutiken i Lund. 

Var är det bäst att ha poolen? 

– Det är härligt om du kan ha poolen där du har eftermiddags- eller kvällssol, det är ju oftast då man hänger vid poolen. 

Så vilken pool ska man välja?

– I en mindre trädgård passar ofta en rund eller åttaformad pool. Har du lite större är de rektangulära poolerna ett populärt val, i dem finns det lite mer utrymme att simma på. 

Glasfiberpool och linerpool, vad är skillnaden?

– Glasfiberpoolen är gjuten i en enda form, linerpoolen har dels en stomme och dels en liner, (en duk du hänger på en stomme). Fördelen med linerpoolen är att du kan byta ut linern om du vill ha ett nytt mönster, medan glasfiberpoolen är tåligare.

Hur mycket förarbete krävs?

– Det är lite beroende på vilken tomt du har och vilken pool du väljer. En linerpool kräver mer förarbete – där ska du förutom att gjuta en botten också bygga upp väggarna runt poolen, glasfiberpoolen är dyrare i inköpspris.

Om hunden vill bada, vad tänka på?

– Då ska man satsa på en glasfiberpool som klarar vassa tassar utan att gå sönder. En linerpool klarar någon enstaka olycka – en vass barnleksak som råkar göra hål på linern kan man lätt laga. Men är det ständigt slitage, som katt- och hundtassar, behövs en glasfiberpool.

 

Viktigt med en tålig pool om vovven ska bada. 

 

Tips!

Har man småbarn är det bra att ha utsikt över poolen inifrån huset, gärna från köket. Då kan man alltid ha koll. 

15 juni 2020 Hanna Nolin
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.