Foto: Istockphoto

Nu är det hett ute! Så får du det svalt inomhus

Husliv

Stäng fönsterna, köp en fläkt och häng upp lakan framför fönstret. Här är bästa tipsen för att få det svalt inne i huset.

 

Av: Redaktionen, 21 juni 2021

Tycker du det är jobbigt med värme? Elon har satt samman enkla tips för dig som vill svalka dig nu när det är extra varmt ute.  

– Det finns en uppsjö av lösningar för att svalka inomhusklimatet och vi vill gärna dela med oss av vår kunskap och erfarenhet genom att guida till de bästa lösningarna, säger Camilla Waldmark på Elon. Vi har många grupper i samhället, som exempelvis våra äldre, som kan vara extra känsliga för värme och då kan det vara en tröst att veta att hjälpen inte behöver vara långt borta. 

 

Annons

Fem tips – så får du det svalt inomhus 

1. Stäng av värmekällorna som golvvärme och handdukstorken. Även tv:n och diskmaskinen kan bidra till värme i rummet. 

2. Använd ugnen och diskmaskinen när det är som svalast för att hjälpa till att undvika ytterligare hetta i hemmet. 

3. Stäng fönstren! Dra ner gardiner eller persienner så håller du enklare värmen ute. Öppna fönstren när det är svalare ute istället. 

4. Använd vatten! Du kan till exempel placera en flaska med iskallt vatten eller kylklampar framför fläkten hemma. Ett annat tips är att hänga upp ett lakan sprayat med kallt vatten framför ett öppet fönster, för att få ner temperaturen. 

5. Duscha kallt innan läggdags, så får du ned värmen innan du ska sova. Du kan också spola kallt vatten på fötter och händer för att sänka kroppstemperaturen. 

 

3 smarta produkter för att sänka inomhustemperaturen

  1. Fläkten! Välj gärna en fläkt med flera hastighetsinställningar som roterar och kan sprida runt kall luft. 
  2. Luftkonditionering/AC. Det mest effektiva sättet att kyla ner huset.
  3. Luftvärmepump. Med en luftvärmepump går det snabbt att reglera inomhustemperaturen. 

 

21 juni 2021 Redaktionen
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.