"Jag kan inte sova på grund av grannens belysning!"

Husliv

Grannarnas belysning stör oss – vad gör vi, undrar en av våra läsare. Vår expert Ulf Henricsson kommer med tips och råd. 

Av: Ulf Henricsson, 27 december 2016

Jag kan inte sova på grund av grannens belysning!

Vi har relativt nyinflyttade grannar som gradvis utökar belysningen av sin fastighet i ett område som saknar gatubelysning i övrigt. Det medför att det inte går att slappna av och vistas i hela huset, vilket är mycket stressande. De släcker klockan 03.00 och tänder klockan 06.00. Vi tvingas bada i deras reflekterande och överdoserade ljusbild. Vårt behov av mörker blir hela tiden ignorerat och stressen skapar sömnbrist och omlagd dygnsrytm.

Vi förstår inte varför någon kan ha rätt att belysa en annans fastighet och hus. Vi förstår inte varför svensk lagstiftning inte omfattar ljusdominerande grannförhållanden. Vi är ständigt outsövda, irriterade och långsamt döende efter meningslösa nätter utan riktig vila. Det borde vara förbjudet att sprida sitt ljusbehov utanför sin egen fastighet. Kan man få skatterabatt när det är min granne som bestämmer över hela nejden? Här har varit dispyter, misshandel av oss och polisanmälningar. Vi vägrar att överge vår livsuppfattning och kunskap. 

Annons

Tomas

 

Svar: Jag tolkar ditt brev som att du redan undersökt de lagliga möjligheterna att påverka er ”ljussituation” och mycket riktigt funnit att det inte finns lagrum för att tvinga din granne att släcka ned. Att påverka lagstiftarna för att få en ändring till stånd är knappast ett framgångsspår. Två alternativ återstår:

  • Kom överens med din granne om en lösning ni båda kan godta. Av ditt brev utläser jag att ni redan är så osams att ni behöver en opartisk medlare för att komma vidare. Vissa kommuner har sådana personer men om en sådan inte finns kan ni försöka finna en person som båda parter kan acceptera som medlare. En kompromisslösning är att ni skaffar mörkläggningsgardiner i den mest störda riktningen och grannen sätta i svagare lampor och/eller släcka de som stör mest.
  • Flytta – men innan ni gör det fundera på om det viktigaste är att få rätt eller att få en för båda parter godtagbar situation genom en kompromiss. När ni bestämt er vad som är viktigast – välj alternativ. Alla fungerande samhällen bygger på anpassning och kompromisser. 

Lycka till!

Vi i Villas relationsexpert Ulf Henricsson. Överste, tidigare internationell medlare.

27 december 2016 Ulf Henricsson
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.