Kompisgänget hjälper varandra med allt möjligt, från byggjobb till städning.
Kompisgänget hjälper varandra med allt möjligt, från byggjobb till städning. Foto: Johanna Norin

"Vi är polarpoolen som fixar allt"

Husliv

Kompisgänget i Lysekil hann aldrig hann ses, eftersom alla jämt fixade med sina hus. Då startade de Polarpoolen, som träffas fyra gånger om året för att fixa hemma hos varandra –från att gräva rabatter till att storstäda och tvätta fasader. Så här funkar det. 

Av: Martina Strand Nyhlin , 22 juli 2016

Det surrar och brusar på den stora soliga skogstomten i Lyse-Berga utanför Lysekil. Högtryckstvätten sprutar husfasaden ren, trimmern skövlar sly och det myllrar av folk, stora och små, klädda i arbetsbyxor, handskar och solhattar. Det är en av Polarpoolens årliga träffar, och i dag är det familjen Bengtsson-Adolfsons hus som får sig en omgång. Åtta vuxna i fyrtioårsåldern och nio barn mellan fem och tolv år är på plats för att hjälpa till mellan klockan 8 och 18 denna lördag.

Polarpoolen uppstod för snart tio år sedan och idén var enkel: Varför göra saker ensam om man kan göra dem tillsammans? När kompisgänget från Lysekil och Uddevalla märkte hur allt mer tid gick till de nyinköpta husen, bestämde de sig för att rädda vänskapen och börja ses och fixa samtidigt.

– Jag gillar idén att man inte behöver umgås i finkläder, utan kan arbeta ihop, säger Teresia Christborn, som kläckte idén om Polarpoolen.

Annons

Familjerna ses fyra gånger per år

"Vi ses och jobbar ihop och på kvällen blir det pizza." 

Familjerna laddar nu verktygslådorna och ses hos varandra två gånger i maj och två gånger i september varje år. Teresia styr upp vilka dagar de träffas utifrån när familjerna kan. Eftersom träffarna infaller två gånger på våren och två på hösten brukar de växla så att familjerna får vårfix ena året och höstfix det andra.

– Det är bra eftersom det ibland är lite olika saker som behöver göras på våren och hösten, säger Teresia.

Värdfamiljen får alltid bestämma helt fritt vad som ska göras. Inne i familjen Bengtsson-Adolfsons sju år gamla hus byts i  dag soffklädsel på soffan. De stora projekten är förutom tvätt av husfasad och röjning av trädgård även att såga isär en leksaksbåt och en ram till gungställningen.

Men projektlistan innehåller även mindre uppdrag som att sätta upp en fönsterlampa i ett av barnens rum och montera cykellysen. 

– Det är viktigt att alla kan välja något som passar dem, säger Helene Adolfson.

Husen som familjerna bor i är av olika karaktär. Ett är 150 år gammalt, ett är en sommarstuga ombyggd på sjuttiotalet, ett är en villa är från 1965 och så är det familjen Bengtsson-Adolfsons sju år gamla lösvirkeshus, som de själva låtit bygga.

– I början var vi väldigt nya husägare och då var det också många stora saker att göra på husen. Nu blir det ofta att vi gör mindre projekt, säger Teresia.

Allt från storstädning till snabbdränering

Fasadjobb hos familjen Bengtsson-Adolfson. 

Exempel på vad man har gjort genom åren är en snabbdränering, nedtagning och klyvning av tjugo träd, uppfräschning av en båt inför försäljning, bryggresning, storstädning och en total genomgång av en familjs strumputbud. 

– Förra gången lyfte vi en gäststuga hos oss, det är perfekt att planera in sådant när man är många, säger Jan Martinsson. 

Några projekt har man dock undvikit genom åren. 

– Att måla om husen ihop, till exempel. Det funkar inte så bra när barnen ska vara med, säger Helene. 

Man har dessutom låtit bli att göra ”äckliga saker”.

– Vi städar inte toaletter och rensar avlopp, det får man göra själv.

Eftersom gänget setts i snart tio år har det nu börjat bli rundgång i en del projekt.

– På listan i dag har vi till exempel ”ta bort ramen runt gungan”. Den ramen byggde vi ihop för några år sedan, säger Helene.

Snart blir det dags för fika, en viktig del av dagen. Det dukas upp frukt, bullar, kaffe och dricka. Rikligt och lyxigt måste det vara, tycker gruppen.

– Det är det som är poängen! Och på kvällen äter man pizza, säger åttaåriga Valter.

Barnen är med på fixardagarna

Att barnen ska vara med på fixardagarna har alltid varit självklart. Från början innebar det att flera vuxna fick passa barn i stället för att arbeta. I år är första året då alla barn klarar sig själva och till och med kan vara med och jobba.

– Tänk när de blir stora och kommer med pojk- och flickvänner och hjälper till. Vilken arbetsstyrka, hoppas Jesper Bengtsson.

Barnen är med och hjälper till. 

För att undvika arbetskonflikter är det bra att ha ett öppet sinne och låta alla göra saker på sitt sätt på fixardagen, menar gänget.

– Man får ha en ödmjuk inställning, sedan får man gå och rätta till det folk har gjort när de gått hem, säger Jan och skrattar.

Men resultatet när ­Polarpoolarna svept genom ens hem är stor, enligt gruppen.

– Vi räknade ut hur lång tid det skulle ha tagit oss själva att göra allt som fanns på vår lista sist, och det hade tagit oss hela hösten, säger Annie Ryding Andersson.

Poolarpoolens fixartips

1. För att komma igång: Bara samla ihop vännerna och börja!

2. Börja med utomhusprojekt om det känns för intimt att få hjälp i hemmet.

3. Fyll uppdragslistan med både stora och små projekt. 

4. Slösa med frukost, mat och fika, men håll det enkelt.

5. Låt en person styra upp vilka helger ni fixar utifrån när ni kan. Prioritera fixardagarna hårt!

6. Se fixarpoolen mest som en social grej. Blir inget gjort har ni i alla fall fått umgås. 

22 juli 2016 Martina Strand Nyhlin
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.