Vi i Villa pratar husliv
Vi i Villa pratar husliv Foto: Pepe Nilsson

Plura Jonsson: "Jag förvarar vin på toaletten"

Husliv

Han älskar att laga mat, diskar gärna och drar sig inte för att plocka fram hammaren om något måste fixas. Men helst av allt sitter Plura Jonsson vid sin köksbänk och tittar på fåglarna.

Av: Anja Källstedt, 14 mars 2017

Du bor i vad som tidigare var ditt sommartorp, berätta!

– Jag har kvar lägenheten i Stockholm, men till största delen bor jag i torpet som ligger mellan Flen och Katrineholm. Jag och min fru köpte det för tre år sedan. Det är 150 kvadratmeter stort med två våningar och en vind. Vi har totalrenoverat huset – dragit ny el, borrat ny brunn och allt möjligt annat. Det blev jättefint och jättedyrt. Det är bara jag och den som sköter min ekonomi som vet hur mycket det har kostat. Vi brukar titta på varandra och skaka på huvudet.

Snackar vi många miljoner?

– Jag betalade runt en miljon för huset från början, men sedan har det kostat betydligt mer med all renovering. Bara avloppet kostade mer än huset.

Annons

Vad var det du föll för?

– Torpet ligger väldigt vackert med utsikt över en liten sjö. Dessutom är det hagar med kossor, och mycket fåglar
– jag har alltid varit intresserad av det. Jag har två fågelbord, ett utanför köksfönstret och ett utanför vardagsrumsfönstret. Det är fantastiskt att sitta och titta på dem.

 

Läs också: Paolo Roberto: "Jag delar tomt med min exfru"

 

Slog du i några spikar själv när ni renoverade?

– Jag hjälpte till så gott jag kunde. Jag målade huset på utsidan och även en del på insidan. Jag är ganska händig och gör saker och ting ordentligt, inget slarv.

 Vilken var den värsta renoveringstabben?

– Det hade varit bra med en arbetsledare som koordinerade allting, för det var hantverkare som inte kom när de skulle. De som skulle leverera byggställningarna kom klockan nio en lördagskväll och monterade till ett på natten.

Har du någon gång betalat svart till hantverkare?

– Ja, det har jag gjort. Det var ommålning av en lägenhet som skulle säljas. Målaren ville ha 50 000 kronor för jobbet – och det fick han, kontant. Men det var 30 år sedan, nu skulle jag aldrig göra något sådant.

Vad är det dyraste du har i hemmet?

– Det är väl gasspisen, en Smeg. Fint ska det vara.

Nu är du aktuell med Pluras bästa, berätta!

– Jag har gjort fem eller sex kokböcker, tror jag, och nu valde vi ut de bästa recepten och slog ihop dem till Pluras bästa. Jag har skrivit lite nya texter, och det är lite nya bilder, så det är inte bara gammal skåpmat.

Apropå mat, du försöker ju leva sundare. Hur gör du det och behåller guldkanten i tillvaron?

– Jag har skaffat personlig tränare för att inte förfalla helt, och har fått en diet att följa. På lördagar kan man unna sig, säger min tränare. Man får skippa vissa saker som är väldigt gott och inte äta så mycket kolhydrater. Bröd och vin är svårt att avstå från.

Hur har ni delat upp hushållsarbetet hemma?

– Jag handlar och diskar, att diska är väldigt rogivande på något sätt. Tvätta fönster var det däremot länge sedan jag gjorde, det är jag för gammal för. Det får min fru göra, hon är mycket yngre än jag.

Vad investerar du helst pengar i förutom torpet?

– Jag lägger nog mer pengar på mat än de flesta. Det ringde en kille för ett tag sedan och frågade om jag ville köpa albatryffel från Italien. ”Ja!” sa jag och köpte en tryffel, 55 gram, för 2 500 kronor. Så sitter man ensam och äter den där med pasta och smör – då är man en lyxlirare! Jag samlar på viner också. På lilla toaletten är det svalast i hela huset så den har blivit vinkällare. Men nu får jag inte plats med fler viner där, för då kommer man inte in på toaletten.

Vilken är favoritplatsen i torpet?

– Det är nog vid köksbänken. Jag brukar sitta och röka under spisfläkten och lyssna på radio eller kolla tv-serier på datorn. Jag sträcksåg The Crown på två dygn – satt under köksfläkten och tittade, rökte och såg ut på fåglarna på fågelbordet.

 

snabba frågor

Kol eller gasol?
Det var en samvetsfråga. Jag säger kol, men jag har båda delarna.

Badtunna eller jacuzzi?
Inget av det. Sjön. Men vi säger badtunna då.

Landet eller stan?
Just nu är det landet.

Toalettringen upp eller ner?
Jag försöker tänka på att ta ner den. Jag lyckas två av tre gånger. Jag misslyckas ibland och då får jag skäll.

Nytt eller loppis?
Både och. Men loppis, i alla fall till landet.

 

Om Plura

Namn: Per Malte Lennart ”Plura” Jonsson.
Ålder: 65 år.
Bor: I Granhed. Familj: Hustrun Maria Sjöstedt, 50, och barnen Sebastian, 42, Lisa, 38, Axel, 27, och Nils, 21.
Gör: Är artist, författare och tv-profil. 
Aktuell: Med boken Pluras bästa.

 

Pluras bästa (Norstedts), ca 207 kronor. 

 

14 mars 2017 Anja Källstedt
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.