Paul Svensson: Kockchock – när resterna blir finmat!

Vi har sett honom i en lång rad matlagningsprogram och smittats av hans matglädje. Möt matmissionären Paul Svensson, som fått oss att se på matrester med nya, hungriga ögon.  


Det är fullt upp hemma hos familjen Svensson. Trots att det är röd dag har Paul Svensson hunnit avverka ett jobbmöte inne i stan, och har precis parkerat elbilen när vi kör in på familjens gårdsplan på idylliska Älgö strax utanför Stockholm. 

En försiktig vårsol kikar fram och gör sitt bästa för att tina upp jorden i landen som Paul och sambon Camilla snart ska börja förbereda. 

– I vanliga fall brukar jag så alla frön på en gång, men i år har jag tänkt annorlunda. Jag ska sätta ut lite i taget, och har bestämt mig för att testa att så en del frön direkt i landet redan i maj, utan att förså, förklarar Paul. 

Raderna brukar han skilja åt med hjälp av skimrande vita äggskal, något som, säger Paul, inte bara ser snyggt ut. Det ger även näring åt jorden och så ser han exakt var han ska stoppa ner nästa frörad. 

Det ska bli såväl bondbönor och persilja som spenat och aubergine. Tomaterna, squashen och gurkan förgror han och låter sedan de små plantorna stå i det ljusa köket och växa till sig. För även om det inte går att vara helt självförsörjande när man har andra heltidsjobb att sköta försöker familjen Svensson njuta av egenodlat och klimatsmart så långt det är möjligt. 

– Att leva hållbart och klimatsmart handlar inte alltid om pengar. Det är snarare ett förhållningssätt som jag tycker är coolt, säger Paul, samtidigt som han häller upp kaffe och slår sig ner vid det minutiöst vältorkade matbordet.

Intresset för klimatet har vuxit fram under de senaste tio åren och blivit något av ett signum för Paul Svensson och hans matlagning. 

Bikupor ger egen honung!

– Jag har haft ett grönt förhållningssätt till mat ända sedan jag tävlade i Kockarnas kamp. Även om jag aldrig har varit vegetarian föredrar jag växtbaserade måltider.  

Redan när han jobbade som kock på lyxkrogarna Bon Lloc och Fredsgatan 12 hade han ett kreativt tänk kring mat. Han gillar helt enkelt att tänka nytt och experimentellt. Men där andra kockar ofta fastnar i olika avancerade tekniker håller Paul sig hellre vid det enkla, rena – med råvaror som vi alla kan få tag på och med tillagningsmetoder som går att använda sig av hemma. I takt med att hållbarhet har blivit ett begrepp som angår oss alla har Paul Svensson hittat en självklar nisch. För det vi äter spelar större roll än vad man kanske kan tro för klimatet. 

Läs också: Odla din egen mat – expertens bästa tips

På våren brukar Paul låta tomatplantor, squash och gurka växa till sig i köksfönstret!

– Att äta hållbart handlar om att äta mer grönt, mer i säsong, men också om att inte slänga mat, förklarar han.

Om vi förr tänkte på en fullvärdig måltid som en rejäl köttbit med potatis, sås och en tomatskiva vid sidan om så ser det i dag helt annorlunda ut. 

– I dag äter vi mer och mer grönt, köttet har blivit ett tillbehör. Därför blir det också allt viktigare varifrån köttet kommer och hur det är producerat. 

Utgå från det som finns i kylen. Använd fantasi, buljong och addera en riktigt god sås.

Paul med yngsta sonen Alvin. 

Med serien Maträddarna lanserade Paul Svensson, tillsammans med programledaren Anne Lundberg, ett nytt tänk kring överbliven mat. För där många av oss ”bara” ser matrester ser Paul möjligheter. Där vi ser en liten skvätt soppa som skvalpar kvar i kastrullen, eller en slatt överbliven potatisgratäng i formen, ser Paul en perfekt bas till nästa dags middag. 

– Det handlar bara om att tänka utanför ramarna. Har du lite grönsaker över från i går, ugnsrosta dem och kör ner i paj eller bolognese. Har du en slatt potatisgratäng, mixa och gör raggmunkar av den. Eller gör fritters. De är goda att göra på det mesta, säger Paul och ger sig in i en utläggning kring hur man genom att blanda överblivna hackade grönsaker med uppvispat ägg, kryddor och kanske lite riven ost kan få till de mest frasiga små biffar. 

Ett annat trick för att slippa kasta mat är att – tvärtemot vad vi fått lära oss – sluta storhandla. Ju mer vi storhandlar, desto större risk för att vi köper mat som vi inte äter upp. 

– Genom att inte ha ett fullproppat kylskåp är det lättare att hålla koll på det som finns. Handla först när du verkligen måste, säger Paul och slår upp dörren till familjens eget, imponerande välstädade kylskåp. 

Paul älskar att hålla det rent och snyggt hemma. 

Över huvud taget är det fraser som ”imponerande välstädat” som far genom huvudet på den som besöker familjen Svenssons hem. Att det bor två kockar här som är intresserade av mat och matlagning är tydligt. För Camilla, som jobbar på Restaurangakademin, och Paul kretsar livet kring mat. 

Utmed ena kortsidan trängs kokböcker i en platsbyggd bokhylla. Både egenproducerade kokböcker och andras. 

Det öppna köket sätter matlagningen i fokus.

I den platsbyggda bokhyllan trängs kokböcker, både egna och andras.

Det rymliga köket är idealiskt att laga mat i, och vid den stora köksön går det att tränga ihop många. 

Vid det stora träbordet finns plats för många gäster.

Köksbordet i ekträ tar många middagsgäster, och att det är här familjen Svensson helst tillbringar tiden är inte konstigt alls. Ruggiga dagar sprakar en brasa i kaminen, varma dagar skjuts glasdörrarna åt sidan. 

Den som diskar gör det med hänförande utsikt över skogen och Pauls bikupor, där bina inte bara genererar egenproducerad honung. Nej, de spelar stor roll för pollineringen också. 

– Sedan jag började med biodling har flera grannar hört av sig och sagt att de fått så mycket mer blommor och frukt i sina trädgårdar, säger Paul och ser nöjd ut. 

Pauls 7 tips för att minska matsvinnet

1. Töm kylen innan du handlar nytt. Ofta har vi så mycket grejer i kylen att vi inte ens har koll på vad som finns. Det innebär att mycket blir gammalt i onödan.

2. Se på dina matrester med nya ögon och sluta att tänka i termer om ”matrester”. Vad kan bli starten till en ny rätt? 

3. Kör tapasmetoden: Låt rester från flera olika måltider bli en del av en större buffé. 

4. Använd dig av pyttipanna-tänket, det vill säga skiva ner det du har och fräs upp med potatis. 

5. Kolla vilka synonyma råvaror du har hemma innan du köper nytt. Asiatiskt kräver inte nudlar, det går lika bra med makaroner. Ris behövs inte för risotto, använd korn eller vete. Ingen couscous hemma? Mixa en halv limpa och ett ägg, och du har ditt eget couscous! 

6. En riktigt bra bassås sätter sprätt på det mesta! Själv föredrar jag löksås. 

7. Ha alltid några buljongtärningar, då kan du lätt få till en god soppa av det mesta du har där hemma. 

  

Det du inte trodde du kunde använda

• Gammalt bröd som inte möglat blir perfekt bas till en ny pizza- eller pajdeg. Rosta, mal och använd som mjöl.

• Mjuk rödlök och gul lök kan du stoppa ner i lite jord, de skjuter sedan skott som du kan använda som salladslök. 

• Bondbönsskidan är supergod att hackaupp och blanda med rostad lök, smör och lite saltat vatten som mixas. Det blir en perfekt soppbas, men också en god guacamole med lite vitlök och tomat. 

• Blast, blad och tjocka stammar är gott! Använd hela grönsaken. Släng inte den gröna delen på purjon eller den tjocka stammen på broccolin.

 

Odlingslådor gör det lätt att rensa bland plantorna. 

Om Paul

Namn: Paul Svensson.
Ålder: 45 år. 
Bor: På Älgö utanför Stockholm.
Familj: Sambon Camilla, kock, Mio, 17 år, Love, 14 år, och Alvin, 10 år. 
Gör: Är kock och driver restaurangen på Fotografiska samt krogen och lanthandeln Paul Taylor i Sundbyberg tillsammans med kocken Tareq Taylor. Paul skriver också kokböcker.

Läs också: Så odlar du egen grönkål!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar