Usch, vad är det som luktar?
Usch, vad är det som luktar? Foto: Istockphoto

9 otrevliga huslukter!

Husliv

Oönskade lukter är vanliga i våra hus. Vissa skvallrar om att något är fel. Här är nio lukter och deras orsaker!

 

Av: Hanna Nolin, 08 september 2021

1. Mögellukt

Lukt: Frän, stickande mögeldoft. Känns irriterande för luftvägarna. 

Orsak: Kan vara tecken på fuktskada.

Annons

Åtgärd: Hitta fuktkällan, se om du kan åtgärda själv, annars ta hjälp.

 

2. Kemiskt

Lukt: Stickande, kemisk, möglig.

Orsak: Träreglar och tak i krypgrunder som målats med träskyddsmedel eller är tryckimpregnerade (oftast i villor från 1970- och 80-tal). I sommarstugor kan hela bjälklagret i krypgrunden vara tryckimpregnerat eller behandlat med starka träskyddsmedel.

Åtgärd: Ta proffshjälp, då det kan finnas cancerogena ämnen i de äldsta träskyddsbehandlingarna. Byt helst ut virket, men är det för svårt och dyrt kan man först testa med en krypgrundsavfuktare.

 

3. Spylukt

Lukt: Instängd, unken doft av spya. 

Orsak: Våttorkad linoleummatta som är skadad i ytskiktet. Vattnet har då trängt ner och linoljan har härsknat. Gäller oftast bara äldre linoleummattor. Kan ge luftvägsbesvär. 

Åtgärd: Ta bort och byt ut mattan.

 

4. Ruttet 

Lukt: Söt och unken doft av ruttet kött.

Orsak: Kan vara en död råtta eller mus.

Åtgärd: Om det är ett enstaka djur, låt det vara. Lukten försvinner efter hand (djuren mumifieras). Händer det ofta, kontakta ett skadedjursföretag.

 

5. Gammal sommarstuga 

Lukt: Instängd sommarstugedoft.

Orsak: Oftast en kombination av mögellukt och träskyddsbehandlat virke – typiskt för ouppvärmda sommarstugor. 

Åtgärd: Att vädra kan hjälpa! Om inte, ta reda på var lukten kommer ifrån för att utesluta fukt- eller vattenskada.

 

6. Avlopps-odör

Lukt: Unken avloppsdoft.

Orsak:

1. Avloppsskada eller en golvbrunn, eller anslutning från tvättställ eller toalett som inte är helt tät.

2. Kan också komma från bakterier i avloppsbrunnen. När bakterier och svamp bryter ner smuts i avloppen uppstår lukt, precis som i naturen.

Åtgärd:

1. Kontrollera att golvbrunnens vattenlås sitter korrekt och är tätt. Kolla tätning runt avloppsgenomföringarna från handfat och toaletter.

2. Häll med jämna mellanrum kokhett vatten i golvbrunnar. Städa toalett, handfat, dusch och badkar regelbundet och rensa golvbrunnens vattenlås.

 

7. Champinjonstuvning

Lukt: Syrlig, lite fadd svampdoft.

Orsak: Kan vara angrepp av äkta hussvamp. Ser du ett kanelliknande pulver är det också ett tecken. Äkta hussvamp luktar dock inte alltid.

Åtgärd: Kontakta ett företag som utreder fukt- och mögelskador. 

 

8. Plastigt 

Lukt: Kraftig plastdoft

Orsak: Kan vara fuktskadat mattlim. Limmet mellan mattan och betonggolvet har då lösts upp, och lukten kan ha satt sig i betonggolvet.

Åtgärd: Ta bort mattan. Undersök om lukten bara sitter i mattan eller även i golvet. Är du osäker, kontakta ett företag som utreder fukt- och mögelskador. Har lukten gått ner i betonggolvet kan man behöva slipa det eller montera ett ventilerat golv, det finns även olika behandlingar på marknaden.

 

9. Betong

Lukt: Fuktigt damm, betong, sten.

Orsak: Lukten kan vara ”naturlig” om du har en äldre fuktig källare, med nakna väggar av betong eller murbruk, eller en krypgrund med gjutet betonggolv. Om lukten däremot är ny så kan det vara ett tecken på vattenskada. 

Åtgärd: Undersök så att det inte är en vattenskada. Om fukten i sig inte riskerar att skada hus och inredning så kan förbättrad ventilation vara lösningen.

08 september 2021 Hanna Nolin
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.