Nätbedrägerierna har ökat kraftigt under coronapandemin.
Nätbedrägerierna har ökat kraftigt under coronapandemin. Foto: Istock

Så skyddar du dig från nätbedrägerier

Husliv

Nätbedrägerier blir allt vanligare och kan drabba vem som helst. Så här undviker du de vanliga fällorna på nätet!

Av: Redaktionen, 08 juli 2021

Sedan pandemin kom handlar allt fler online – och äldre människor, som tidigare ofta fick hjälp med att handla på nätet, gör det nu i större utsträckning själva. Något som också förväntas hålla i sig när pandemin är över. 

Blir lättare offer

Annons

Baksidan med det smidiga sättet att handla är att även nätbedrägerierna har ökat markant. De kriminella nätverken gör allt vad de kan för att utnyttja vår sårbarhet på nätet, och kapa vår personliga information.
– De som är digitalt oerfarna tänker inte lika kritiskt på nätet, och löper en större risk att drabbas av bedrägerier, säger Jonas Breding, VD för betalningstjänsten Paypal i norra Europa, som har följt utvecklingen.

Falska mejl och erbjudanden

Nätfiske, då man “fiskar” efter känslig information som lösenord och kontouppgifter, går ofta till så att bedragare skickar ut bluffmejl med kopierade företagsloggor, där man ombeds att ge ut personlig information. Det är också vanligt med mejl med lockande erbjudanden som man kan ta del av genom att klicka på olika länkar. 

Ger man ut sitt kontonummer kan bedragarna sedan genomföra köp och ansöka om krediter i ens namn. Metoderna blir allt mer sofistikerade, och corona, inklusive vaccinering och tester, har blivit en vanlig täckmantel.

Skapade fejkmejl i hans namn

Genom olika typer av dataintrång kan hackers även lätt komma över kortuppgifter och inloggningar till mejlkonton, som de sedan säljer vidare på internets bakgård, darknet. Något som vem som helst, helt ovetandes, kan drabbas av. Jonas Breding råkade själv nyligen ut för att någon skapat en e-postadress i hans namn. Bedragaren hade skickat mail till en av hans vänner där den bett henne att köpa en mängd presentkort.

– Det var nära att det fungerade. För att dubbelkolla skickade min vän ett sms där hon frågade om hon skulle genomföra köpet, och då kunde vi avslöja det hela i sista minuten, säger han.

Nu vill han varna allmänheten från att råka ut för liknande typer av nätbedrägerier och ger här sina bästa tips på hur man kan skydda sig. 

 

 


10 tips – så minskar du risken att drabbas av nätbedrägerier: 


1. Lämna aldrig ut dina kontouppgifter och lösenord via telefon eller mejl.  

2. Har du fått ett mejl som ser ut som att det kommer från din bank eller någon myndighet, och som ber dig att verifiera din kontoinformation? Stäng ned mejlet och kontakta företagets eller myndighetens kundtjänst och fråga om de verkligen har skickat ut något till dig.

3. Klicka aldrig på några länkar i misstänkta mejl! Det kan leda till att skadlig programvara laddas ner till din dator.

4. Får du mejl eller sms från vänner och bekanta som ber dig att skänka eller låna ut pengar? Hör alltid av dig och stäm av om det verkligen stämmer eller om deras nummer och mejladresser kan ha blivit kapade.

5. Var kritisk mot insamlingar som delas på Facebook och andra sociala medier. Granska vem som egentligen ligger bakom dem. När en insamling delas av någon vi känner ökar vårt förtroende för dem, och vi struntar ofta i att kolla upp dem.

6. Undvik gratis wifi på till exempel flygplatser och kaféer. Det är lätt för bedragare att koppla upp sig mot dem, och ta sig in i din dator och mobil, där de kan följa varenda knapptryckning du gör.

7. Se till att ha automatiskt skärmlås med pinkod på din mobil och lösenord på din dator.

8. Använd olika lösenord för olika tjänster, och absolut inte enkla lösenord som “12345” som gör det lätt för botar att hacka sig in på dina konton. För att det ska vara lätt att komma ihåg ditt lösenord kan du till exempel utgå från gatan där du växte upp och olika husnummer. Använd gärna smarta appar där du kan samla och hålla reda på alla dina lösenord, exempelvis 1Password.  

9. Se till att ha ett antivirusprogram på datorn och att uppdatera din mjukvara regelbundet när du blir ombedd till det. Utvecklarna av din programvara kan ha upptäckt säkerhetsbrister i systemet som de har åtgärdat, och som du bara kan ta del av vid en uppdatering.

10. Se upp för digitala utbildningar av typen “Sex steg för att bli miljonär”. Ofta ligger det bedragare bakom när det handlar om att tjäna snabba pengar. Låter något för bra för att vara sant är det oftast det. 

 

Anmäl till polisen!

Blir du utsatt för nätbedrägerier är det självfallet viktigt att höra av sig till sin bank, betaltjänsten och företaget där man handlat. Det är också viktigt att anmäla till polisen när man har blivit utsatt, för att minska risken att man själv och andra drabbas igen. 

08 juli 2021 Redaktionen
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.