Myror
När en myra hittat mat kommer snart fler att göra sällskap. Foto: Istockphoto

Så blir du av med myrorna

Husliv

Myror hör naturligtvis hemma i trädgården, men det är bra att kunna påverka var de ska få bo, både ute och inne, då de kan vara besvärliga att tampas med. Så här gör du!

Av: Lise Mortensen Høy och Malin Løchen, 21 juli 2020

I grund och botten behöver myror ett tak över huvudet och torra, varma förhållanden för att etablera sig. Om du till exempel anlägger en ny uteplats kan du till slut locka hela grannskapets myror till din trädgård, eftersom ett tak med grus under är en perfekt boplats för myrorna.

Flytta myrorna med vatten

Annons

I odlingsbäddar, växthus och på gräsmattan kan du försöka förhindra och jaga myrorna med vatten. Men en enda bevattning räcker inte, du får förbereda dig på en längre kamp och lämna trädgårdsslangen framme och bevattna området flera gånger om dagen. Myrorna dör inte nödvändigtvis av detta, men efter en tid i vatten upp till knäna och med kylda ägg och bröst, packar de ofta ihop och flyttar till ett torrare område i din trädgård.

Myror på tallrik

Myror älskar sötsaker

Att hitta myror inomhus är normalt på våren, men under sommaren brukar de förflytta sig utomhus för att leta efter mat där.

Socker, sylt, juice och andra sötsaker finns högst upp på myrornas meny. När den första myran har hittat några rester på familjens köksbord lämnar den doftspår så att alla vänner kan hitta dit och dela läckerheterna. För att förhindra invasion av myror, se till att ta bort alla matrester, och tvätta skärbrädan och övrig disk och lägga i diskmaskinen så snart du har använt dem.

Om myrorna redan har funnit sin väg kan du spionera på dem och ta reda på vilken väg de använder för att komma in i huset och upp på köksbänken eller bordet. Gör rent längs hela rutten med diskmedel.

Läs också: Så blir du av med gråsuggor i huset

Inte enkelt att lura myror

Om du vet var myrorna kommer in i huset kan du lägga dit myrmedel eller en doft som de inte gillar. Men se upp - myror är listiga, de hittar snabbt en annan väg. Har man otur kan de skada huset, särskilt om där finns trä som redan är försvagat av angrepp av råttor eller svamp, men myror kan också gnaga på färskt virke och isoleringsmaterial. Dessutom kommer myrbon så småningom att samla fukt och kan orsaka både missfärgning och ruttna. 

Älskar bladlöss

Det vanligaste skälet till att myror samlas på dina fruktträd är för att de vill åt bladlössens honungsdagg. Om du tar får bort bladlössen blir du därför ofta även kvitt med myrorna. 

Läs också: Bli av med silverfiskar i hemmet – 4 miljövänliga knep

Bli av med myror utan gift

  • Kanel, peppar och kaffesump kan ofta hålla myror i schack ett tag.

  • Att strö salt runt myrstacken kan i vissa fall få myrorna att flytta sig.

  • Häll fin sand direkt i myrstacken – och använd den i fogarna mellan dina stenplattor. Myrorna kan inte bygga med fin sand.

  • Blanda två paket jäst, 1 dl socker och 1 dl vatten och ställ fram det till myrorna - de dör när de äter av blandningen.

Var försiktig med myrmedlet

Väljer du att använda myrmedel är det viktigt att följa instruktionerna i bruksanvisningen och inte spruta det i köksskåpen och på köksbordet eftersom gifterna kan ha en långvarig effekt. Medlet bör användas på de ställen i huset där myrorna kommer in och där de rör sig, till exempel längs paneler, genom rör och bakom dina skåp.

21 juli 2020 Lise Mortensen Høy och Malin Løchen
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.