Mors dag har firats i Sverige i över hundra år.
Mors dag har firats i Sverige i över hundra år. Foto: Istockphoto

Mors dag – när, var och varför firas det?

Husliv

Är det dags för mors dag snart? Det här behöver du veta!

Av: Sandra Holmes, 02 november 2020

När är Mors dag?

I Sverige firas Mors dag den sista söndagen i maj, det vill säga:

Annons
  • 30 maj 2021
  • 29 maj 2022 
  • 28 maj 2023

Mors dags historia

Mors dag har firats i Sverige sedan 1919 och är en högtid då barn uppmärksammar sina mödrar. Traditionen kommer från USA där en kvinna vid namn Anna Jarvis, efter sin mors bortgång, startade en kampanj för att lansera mors dag som en officiell högtid. Hon fick igenom förslaget i sin delstat West Virginia 1914 och därefter spred det sig snabbt i resten av landet och över till andra länder. 

Frihet från hushållsarbete

Det svenska firandet startade på initiativ av författaren Cecilia Bååth-Holmberg som inspirerats av den amerikanska högtiden. I en skrift kallad ”Mors dag” som gavs ut 1920 fanns ett antal råd för hur dagen kunde firas:

1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.

2. Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.

3. Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.

4. Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.

5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar.

6. Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahållas för mors dag.

 

Behöver du lite mer inspiration på hur du kan uppmärksamma din mamma på Mors dag kan du till exempel titta på morsdag.se

Var firas mors dag?

Många länder har mors dags-firanden, men de infaller vid olika tidpunkter på året. Västländerna har oftast sina firanden i maj, eftersom mors dag i USA inträffar den andra söndagen i maj. I mellanöstern däremot sammanfaller mors dag med vårdagjämningen, och i andra länder är det kopplat till internationella kvinnodagen 8 mars. Mors dag har i vissa fall också införlivats i redan existerande högtider som hedrar moderskapet. Här kan du se en lista över de olika datumen i olika länder. 

 

Källa: Wikipedia, Nordiska museet

02 november 2020 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.