Foto: Istockphoto

10 tips för att bekämpa mögel

Husliv

Om du märker att du har mögel måste du agera snabbt. Här är 10 smarta tips för att bekämpa mögel. 

10 smarta tips för att bekämpa mögel

  1. Lufta rummet 5-10 minuter dagligen. Gärna fler gånger om dagen.
  2. Låt alla rum värmas upp till minst 18 grader.
  3. Torka inte tvätten inomhus.
  4. Sätt på fläkten när du lagar mat.
  5. Torka av väggar och golv efter badet.
  6. Dammsug minst en gång i veckan.
  7. Reparera eventuella vattenskador så fort du märker dem. 
  8. Kontrollera ditt tak regelbundet.
  9. Rengör rännor, rörledningar och takbrunnar.
  10. Reparera fogar och sprickor i fasader och fundament. Se till att fogarna runt fönstren är täta.

Hur ser mögel ut?

Annons

Mögel är svamp som frodas och sprider sig i en fuktig miljö och i bland annat träskivor, textilier eller papper. Det finns mer än tusen olika sorters mögel. Mögel finns i många olika färger – bland annat röd, gul, grön, grå och svart. 

Symtom på mögel

Vanligtvis är det lätt att upptäcka om du har mögel. Ser du små mörka eller vita fläckar någonstans i huset är det troligen mögel. Det kan vara fläckar på väggarna bakom möbler eller i hörn eller som ser ut som en missfärgning i taket. Ofta avger mögel en karakteristisk jordisk lukt.  

Emellertid kan både missfärgning och lukt vara frånvarande i speciella situationer, eller så kan du ha vant dig vid lukten så mycket att du inte märker det själv. Om det inte finns några obehagliga lukter eller synliga spår, och du ändå upplever symtom som huvudvärk, koncentrationssvårigheter, trötthet eller irriterade ögon, kan ditt hem ha blivit infekterat i konstruktioner, under golv eller inuti väggen.

Sjukdom och allergi  

Det kan vara obekvämt att leva med mögel i hemmet. Detta beror inte minst på att många människor är överkänsliga mot de ämnen som mögel kan avge. Om ditt hus har fått mögel kan du snabbt få fysiska symtom som irriterade luftvägar, hosta och hudirritation eller symtom som huvudvärk och trötthet. 

Testa ditt hem för mögel

Om du märker att du mår bättre när du är utanför ditt hem kan det tyda på att det är i ditt hem som problemet ligger. Om du misstänker mögel utan att kunna bedöma om en missfärgning eller fläck är mögel, finns det hjälp att få. Det finns laboratorier där du kan skicka in ett prov som kan upptäcka om mögel finns i ett visst material, eller så kan du anlita en expert för en grundlig granskning av huset.

Orsaker till mögel

Mögel kan uppstå när ett område utsätts för fukt. Det kan både vara fukt från utsidan, eller så kan det uppstå på insidan när du till exempel badar, lagar mat och torkar kläder. Om du upptäcker mögel är det viktigt att du tar reda på orsaken och tar bort källan. Det kan handla om att ändra beteende, som att lufta bra och undvika att torka kläder inomhus. Det kan också vara så att ditt ventilationssystem inte fungerar eller att det finns en mindre vattenskada någonstans på grund av läckor i byggnaden eller vattenledningar. Se till att reparera skadan så snart som möjligt.

Kanske en felkonstruktion på huset

Det kan också vara så oturligt att orsaken till mögel finns i byggnadens faktiska konstruktion, till exempel i golvbrädorna. Vanligtvis beror detta på att byggets konstruktioner inte var ordentligt torra innan de kläddes eller att efterisoleringen av ditt hem inte gjordes ordentligt.

23 mars 2020
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.