Foto: Helena Bévengut–Lasson

Maxat boende på liten yta

Husliv

Många av oss drömmer om att flytta till ett större hus, medan andra gör tvärtom – de väljer att bo på minimal yta!

Christian, 4 kvadratmeter: ”Det ger en frihetskänsla”

Danske Christian Hansens vänner lockade över honom till Sverige för att installera sin smedja på deras gård. Innan smedjan var klar byggde Christian en trädkoja där han kunde sova under tiden. Han kom dock att trivas så bra i den att han valde att fortsätta bo där.

Annons

– Det ger en frihetskänsla som får mig att uppskatta livet. Att bo i en trädkoja är att bo i naturen: När det blåser rör sig kojan eftersom den är en del i det hele.

“Beste Hjemmet”, som Christian kallar sitt hus, är oisolerat men värms snabbt upp av vedspisen. Han lagar mat och kokar kaffe på fyra gasoldrivna plattor. Vatten hämtar han i en dunk hos sin kompis/hyresvärd, och torrdass finns nere på marken.

Rummets ljuskällor är dörren som oftast står öppen, fönstret och stearinljus. På sovloftet har Christian dragit in el från smedjan som ligger intill, för att kunna ha en läslampa vid sängen samt för att ladda mobilen och datorn.

Romantik finns det plats för. I ett växthus har han grävt ner ett badkar där man kan ligga och titta på stjärnorna.

– Jag bodde med en dam i ett och ett halvt år och det funkade rätt bra. Det var helt andra orsaker än att det är smått som gjorde att vi gick skilda vägar. När man bor tätt och nära lär man sig att dansa runt varandra, säger Christian.

 

Om Christian:

Namn: Christian Hansen.

Ålder: 56 år.

Bor: I en trädkoja på fyra kvadratmeter, plus sovloft, i skogen vid Össjö.

Familj: Utflugna barn.

Gör: Är finmekaniker och smed.

Diana, 14 kvadratmeter: ”Jag känner ingen stress”

När Diana Celik flyttade hem från London hade hon tre val: köpa hus, bo med sin mor eller flytta in i familjens gamla fiskebod på 14 kvadratmeter. Hon valde den lilla boden utan el och vatten, och tolv år senare trivs hon fortfarande lika bra.

– Jag känner ingen stress att tjäna en massa pengar för att betala räkningar. Det ger mig mer tid att filosofera.

I stugan ryms en kombinerad hall/mulltoa, kokvrå med två plattor som drivs med gasol och ett allrum. Tv:n drivs med bilbatterier som hon laddar i Albertsgårdens kaffestuga en bit därifrån. Där hämtar hon också vatten i dunkar på skottkärran.

Utanför stugan hänger en slinga med solcellslampor som fortsätter in i huset och lyser upp rummet, tillsammans med stearinljus.

– Mycket tar längre tid här, det är inte bara att skruva på kranen eller trycka på lampknappen, men det blir något slags meditation som jag tror att många skulle må bra av.

En kortsida är tilläggsisolerad medan övriga väggar bara är isolerade med sågspånen från Dianas morfars lådfabrik, som han drev på 50-talet.

– På vintern kan jag ändå behöva öppna fönstret, för det blir snabbt varmt när jag eldar i kaminen.

 

Om Diana:

Namn: Diana Celik.

Ålder: 43 år.

Bor: I en före detta fiskebod på 14 kvm vid Skäldervikens strand.

Familj: Mor, syskon, hunden Loppan och nybliven sambo.

Gör: Driver Albertsgårdens kaffestuga i Norra Häljaröd.

Monika, 10 kvadratmeter: ”Man behöver inte duscha varje dag”

När Monika Freijs barn var utflugna kunde hon känna efter hur hon ville bo i fortsättningen. Hon fick möjligheten att hyra en oisolerad stuga på tio kvadratmeter utan vare sig el, vatten, toalett eller kök.

– Jag har det jag behöver. Även om stugans rum är litet så har jag alltid naturens alla rum runt omkring mig. Vardagen fylls inte av oväsentligheter som om grannen har klippt häcken eller inte.

– Vi tar så mycket för givet, som vattentoalett och badrum. Det går lika bra med utedass! Och man behöver faktiskt inte duscha varje dag.

Monikas stuga ligger på Brekille Gård, där hon har tillgång till kök och eluttag. Att hennes bostad är oisolerad gör inget under större delen av året.

– Men när det var minus tio grader låg jag och skakade, så nu stannar jag till sista november, och bor någon annanstans över vintern.

 

Om Monica:

Namn: Monika Freij.

Ålder: ”Jag har alla åldrar inom mig.”

Bor: I en friggebod på tio kvadratmeter, på Brekille Gård utanför Munka Ljungby.

Familj: Tre barn och två barnbarn.

Gör: Håller kurser och utbildningar i vegetarisk matlagning i hela Sverige; Vegolove.

Läs även:

Mari Jungstedt: "Jag skulle gräva ner kroppen på baksidan av huset"

Hon bor ensam i en 204 kvadratmeter stor villa, försöker lära sig att köra båt och har av misstag råkat köpa tre kubik ved. Välkommen hem till deckard...

21 juni 2018
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

"Jag gjorde en lampa av en telefon"

Husliv Kolla in vår superinnovativa läsare Robins idé där en gammal telefon har blivit en lampa!

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.