Foto: Istockphoto

"Markradon – hur illa är det?"

Husliv

Hur farligt är det med markradon och går det att sanera bort? Läs expertens svar här!

Markradon – hur illa är det?

Vi letar hus och det finns ett som vi tycker om, men det har varit till försäljning en längre tid. Misstänker att skälet kan vara att det kan finns förhöjda halter av markradon. Hur rädd ska man vara för det? Går det att sanera bort?

Markus

Annons

Svar: Kolla om det har gjorts någon radonmätning de senaste 5–10 åren. Annars ska en sådan göras för att avgöra om det är förhöjd radonhalt i inomhusluften. Det finns olika, väl etablerade, metoder för att sänka radonhalten. En radonkonsult kan ge förslag på lämpliga åtgärder, och det går oftast att sänka radonhalten till rekommenderad nivå. Småhusägare kan ansöka om bidrag för 50 procent av kostnaden (maxbidrag 25 000 kr, se Boverket.se). Praktiska råd om mätningen får du hos din kommuns miljö- och hälsoskyddskontor.

 

Tomas Persson, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten

16 maj 2019
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.