Förnya ditt eternittak med färg
Förnya ditt eternittak med färg Foto: Istock

Måla eternit – så förnyar du tak och fasad med eternitplattor

Husliv

Trött på dina grå eternitplattor? Ge ditt eternittak en ny look med en ny fräsch färg!

Har du ett hus med eternitplattor gör du ofta bäst i att låta dem sitta kvar. Asbesten som finns i gamla eternitplattor gör ingen skada så länge man inte bryter sönder plattorna, det är först då fibrerna frigörs och blir farliga att andas in. 

Hållbart material

Annons

Eternit är ett starkt och underhållsfritt material som tål höga temperaturer och blev populärt under andra världskriget eftersom det är ett hållbart och billigt material, Tanken var att det skulle efterlikna det mer exklusiva materialet skiffer och tillverkades både till tak och husfasader. 

Eternit har fått sitt namn från det latinska ordet aeternitās, som betyder evighet, eftersom man menade att det skulle hålla för evigt. 

 

Ett slitet eternittak kan få ett nytt utseende. Foto: Hagmans nordic

Byt eller måla

Tycker du att dina gamla eternitplattor ser lite trista ut går det att lösa med ganska enkla medel. Enstaka plattor som blivit skadade eller fula går att ersätta med nytillverkade eternitplattor. Moderna eternitplattor är återvinningsbara och saknar asbest, men ser ändå ut som de gamla. Men det finns också speciell färg som går bra att måla med på eternit som tillverkas av ett flertal olika färgmärken, och i många av olika kulörer. Be om hjälp i färgfackhandeln eller byggvaruhandeln för att vara säker på att de hittar rätt färg och vilket rengöringsmedel du bör använda till grundarbetet. Glöm bara inte att använda skyddskläder – och undvik att använda högtryckstvätt eftersom det frigör de skadliga partiklarna. 

 

Måla om en eternitfasad – så gör du!

  • Rengör fasaden med målartvätt och mjuk borste. Spola av med en vanlig trädgårdsslangen – undvik högtryckstvätt! Använd skyddskläder och skyddsmask. 

  • Samla ihop alla lösa fibrer innan de hinner torka, för att undvika damm, och lägg i en tätt försluten påse. Lämna detta till deponi tillsammans med dina skyddskläder. 

  • Måla med fasadfärg avsedd för KC-puts eller be­tong. Handskar räcker nu som skydd. 

Källa: Riksantikvarieämbetet

 

Måla om ett obehandlat eternittak – så gör du!

  1. Rengör underlaget ordenligt, borsta bort alla lösa partiklar och avlägsna eventuell mossa. Använd skyddskläder. Ytan skall vara helt torr när målningen påbörjas.
  2. Spackla eventuella sprickor med Epoxispackel, vid behov armera med Armeringsmatta.
  3. Stryk ut takbeläggningsfärg för eternittak, enligt instruktion på burken. 
  4. Minst två skikt krävs för att få en täckande yta.

Källa: Hagmans nordic

29 maj 2020
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.