Foto: Istockphoto

Smarta life hacks med ekotänk!

Husliv

Rena bilsäten, algfritt staket och kritvita skosulor. Här är Ellinor Sirén, författare och bloggare på Ekotipset, bästa husmorstips för en enklare och miljövänligare vardag.

Av: Redaktionen, 06 oktober 2021

1. Ta bort klistriga burketiketter 

Blanda kokosolja och bikarbonat (en tesked av varje brukar vara lagom för en burk). Stryk blandningen över limresterna. Låt verka i 15 minuter. Skrubba bort limresterna med en disksvamp eller liknande. Torka bort limmet som lossnat med hushållspapper. Diska burken med diskmedel och vatten. Klart!

Annons

 

2. Trolla bort bärfläckar

Häll kokhett vatten över fläcken tills den försvinner! Det fungerar även på ull eftersom ull faktiskt tål hög värme (dock ej i kombination med friktion – då krymper ullen, så låt bli att gnugga/röra).

 

3. Smutsiga bilsäten blir som nya

1. Fukta hela tyget genom att doppa en mikrofiberduk i en vattenhink och gnugga in vattnet i tyget.

2. Pudra på ett lager bikarbonat över hela ytan, cirka 2 matskedar per sits.

3. Spreja cirka 10 gånger med fönsterputs (se ruta med recept) på bikarbonaten så att det börjar fräsa. Det är en fördel om sprejmunstycket ger ett jämnt “moln“ i stället för en direkt stråle.

4. Låt verka i cirka 5 minuter.

5. Gnugga rejält med mikrofiberduken och skölj den i en hink med rent vatten mellan varven.

6. Borsta bort eventuellt överflöd av bikarbonat med mikrofiberduk. 

7. Torka i solen eller med hårtork.

 Resultatet! 

4. Algfritt staket

Alger och smuts på staket, altantak, balkonger och husfasader får du bort med fönsterputs/mirakelmedlet (se rutan). Spreja och skrubba med skurborste och disksvamp. Skölj rent med vatten.

 

5. Så får du kritvita skosulor!

Skrubba skosulorna med en tandborste och bikarbonatpasta (se ruta för recept). Torka av med en fuktig trasa. För fläckar på ovansidan av textil- eller skinnskor, ta en fuktig trasa med lite bikarbonat och gnugga rent försiktigt.

  

Recept på Ellinors två mirakelmedel

1. Mirakelmedel/fönsterputs

Du behöver 2 dl ättiksprit (12 %), ca 5 droppar handdiskmedel (gärna miljömärkt), 3 dl vatten, en tom sprejflaska (förslagsvis ättikflaskan + ett sprejmunstycke). Häll alla ingredienser i flaskan. -Sätt på sprejmunstycket och skaka lätt.

2. Bikarbonatpasta

Du behöver 2 delar bikarbonat (t ex 2 dl) och 1 del vatten (t ex 1 dl). Häll ingredienserna i en burk med tättslutande lock. Blanda noga och sätt på locket.

 

 

 

06 oktober 2021 Redaktionen
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.