Foto: Pixabay

Dags att lätta ankar

Husliv

Material, motor och besiktning – Vi i Villa vet vad du bör tänka på innan du ror i land din dröm om att bli båtägare.

1. Bestäm dig för vilket material båten ska vara gjord av – plast, aluminium eller trä. Visst är det vackert med trä, men det kräver en hel del underhåll. Plast är billigt men måste också skötas om, och kan bli fult när det slits med åren. Aluminium kostar mer men är slitstarkt, och du behöver inte lägga lika mycket tid på underhåll.

2. Ta in offerter från flera olika bolag innan du bestämmer dig för vilket försäkringsbolag du vill ha – priserna kan variera stort.

3. Du väljer själv storlek på motor när du köper båt. En tumregel är att ju större motor, desto dyrare kommer besinräkningen att bli  – och så även försäkringen. 

Annons

4. Fundera över vad du ska använda båten till. Räcker det med en liten fiskebåt för insjöar, eller ska det vara en större skuta för familjeutflykter?

5. Nya eller importerade båtar ska sedan 1998 vara CE-märkta, vilket innebär att båten är säker och kontrollerad. Mer information hittar du hos Transportstyrelsen. 

6. Hitta en förvaringsplats för båten under vintern. Om du inte kan ha den på tomten kan det komma att svida rejält i plånboken.

7. Gör en besiktning av den begagnade båten innan du köper den. Om du inte vet exakt vad du ska titta efter kan du anlita en auktoriserad besiktningsman.

8. Ska du köpa en begagnad båt bör dukolla upp säljaren först. Kontrollera om hen har skulder, att det finns papper på båten och vem som står som ägare till den (det senare kan polisen svara på).

9. Kräv att få provköra innan du plockar upp plånboken, så att du kan kontrollera att skutan verkligen fungerar. 

10. Upprätta ett köpekontrakt för köp av båt mellan två privatpersoner. Ett sådant kan du ladda ner gratis från Konsumentverkets hemsida.

 

05 juni 2018
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

"Jag gjorde en lampa av en telefon"

Husliv Kolla in vår superinnovativa läsare Robins idé där en gammal telefon har blivit en lampa!

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.