"Hur påverkar ommålningen värdet på huset?"

Köpa och sälja hus

Vi vill måla om huset, kommer det att påverka en framtida försäljning, undrar en av våra läsare. Läs vår expert Magnus Bäckströms svar här.

Av: Magnus Bäckström , 10 januari 2017

Hur påverkar ommålningen värdet på huset?

Vi äger ett rött tegelhus från 1970-talet men funderar på att måla det vitt. Vi undrar om en ommålning skulle kunna påverka en eventuell försäljning positivt eller negativt? Eller värderingsmässigt?

Helen Svanström 

Annons

 

Svar: En fastighetsmäklare som jobbar i det område din bostad är belägen träffar många spekulanter och vet vad de efterfrågar just nu. Här kanske inte färgen på huset är det viktigaste för spekulanterna utan andra aspekter såsom läge, närhet till skola, affär, kommunikationer eller utförda renoveringar.

Om ni ska utföra en renovering innan försäljningen så kan det för er del vara intressant att titta på kostnaden för renoveringen i förhållande till den värdeökning som renoveringen förväntas medföra. Observera att värdeökningen är en bedömning och inte någon garanti på att slutpriset hamnar där.

Ta kontakt med en fastighetsmäklare som dels kan göra en bedömning av marknadsvärdet samt hjälpa er med tips på eventuella värdehöjande åtgärder inför en försäljning. Ta också reda på kostnaderna för dessa åtgärder och ställ dem i relation till eventuell bedömd värdehöjning. Därefter kan du ta ställning till om huset ska säljas i nuvarande skick eller om några åtgärder ska genomföras innan försäljningen i hopp om att höja slutpriset.

Magnus Bäckström, Kundombudsman, Mäklarsamfundet. 

 

10 januari 2017 Magnus Bäckström
Annons
Annons
Mer om Köpa och sälja hus

Läsarfråga: Skyddad mot dolda fel?

Köpa och sälja hus Vi ska sälja vårt hus och vet att många i vår närhet har använt friskrivningsklausul för att skydda sig mot dolda fel som säljaren annars kan bli ansvarig för. Vad är för­delarna och nackdelarna?

Årets häftigaste hus 2017

Köpa och sälja hus Bunkern, ladugårdsdrömmen och fritidshuset med den helt galet fantastiska utsikten – här är hemmen vi minns 2017.

Fritidshus med spektakulär utsikt – nu till salu

Köpa och sälja hus Funderar du på att köpa ett fritidshus? Nu finns det här fritidshuset, med en arkitektritad bastubyggnad, 350 kvm terrass, utomhusjacuzzi och 270-grader...

Ladugårdsdrömmen – nu till salu!

Köpa och sälja hus Drömmer du om att bo i ett stort hus nära naturen, en vacker matkällare och ett växthus utanför dörren? Nu har du chansen att köpa det här drömhuset, som från början var en ladugård, i Falkenberg!

Gårdshuset i Strängnäs – en husdröm mitt i stan

Köpa och sälja hus Drömmer du om ett mysigt gårdshus? Nu har du chansen att köpa den här unika gården mitt i stan.

Topplista – här är mäklarna som säljer mest villor

Köpa och sälja hus Är det dags att sälja huset? Att välja rätt mäklare är viktigt när du ska lägga ut ditt hus för försäljning. Här är en topplista på de mäklare som har...

Sveriges mest unika boende nu till salu: en bunker!

Köpa och sälja hus Skulle du vilja testa hur det är att bo under jorden? Nu har du chansen att köpa en bunker som du kan förvandla till ditt nya, unika drömhem!

Drömhus med biosalong och fantastisk pool – nu till salu!

Köpa och sälja hus Drömmer du om ett hus med egen biosalong och ett eget poolrum? Nu har du chansen att köpa det här fantastiska huset i Kävlinge.

Nu är Bullerbyn-torpet till salu!

Köpa och sälja hus Nu kan drömmen om att få bo i mysiga Bullerbyn bli sann! Torpet som Astrid Lindgren hade som förebild när hon skrev barnböckerna om barnen i Bullerbyn...