7 steg för att lyckas med ditt husköp.
Vi listar allt du behöver veta för att lyckas med ditt husköp. Foto: Myresjöhus

7 steg till ett lyckat husköp

Köpa och sälja hus

Att köpa hus är en jätteaffär. Genom att ställa rätt frågor innan du slår till lägger du grunden till ett lyckat köp – här är expertens tips.

Av: Emelie Åberg, 07 augusti 2015

När det är dags att köpa hus är A och O att förbereda sig ordentligt. Titti Öhrn, kundombudsman på Mäklarsamfundet och Vi i Villas expert, vet vilka frågor du bör ställa på visningen, och vad du bör kolla upp innan du köper huset. 

– När ni hittat ett hus ni vill titta på är det klokt att läsa på ordentligt i den informationen som mäklaren sannolikt har lagt ut nätet. Utifrån den kan ni sedan skapa ett eget frågebatteri. Men här följer några punkter som jag finner viktiga för ett tryggare husköp, säger Titti Öhrn.  

  1. Innan visningen är det bra att skaffa sig information hos kommunen om vilka planer som gäller för just det området där huset ligger. Om ni är i behov av förskolor och skolor kan ni också ta reda på hur det ser ut med platser och vilka alternativ ni eventuellt har att välja mellan . Om tid finns tycker jag att ni åka eller gå förbi villan innan det första besöket. Känslan man får när man står utanför det som kanske ska bli det nya hemmet är viktig att ta in.
  2. Väl på själva visningsdagen ska ni vara uppmärksamma på att ni tar emot all information som finns att tillgå. Bestäm er för att gå åt ett håll med planlösningen som karta. Det gör det lättare att komma ihåg vad ni har sett.
  3. Tittar ni på ett lite äldre hus ska ni fokusera på sådant som kan vara kostsamt att renovera. Om vi börjar på utsidan så är t ex tak, fasad och grund och dränering viktiga hörnstenar. Har ni gjort ”läxan” så vet ni vilka frågor ni bör ha svar på för att bilda er en god uppfattning. Titta er omkring i trädgården. Det är dyrt att anlägga en trädgård, så är det viktigt för er så bör den kostnaden ligga med i er kalkyl om ni saknar eller önskar er något. Tittar ni på ett hyfsat nytt hus blir valet av material och vad det innebär av underhåll som hamnar i fokus.
  4. Väl inne, var kritiska och noggranna rent visuellt. Notera gärna, eller varför inte dokumentera med egna bilder. Slitage och skönhetsfläckar kommer inte att blekna när huset står tomt och redo för att ta emot sina nya ägare. Att sätta sina förväntningar rätt är en utmaning. Men ack så viktigt.
  5. Var noga med bad och våtutrymmen. Dessa har tydliga livstidsaxlar som hjälper er att bedöma skick och behov av underhåll.
  6. Kök , tvättstuga och pannrum ( uppvärmningsanläggning) är fyllda av tekniska funktioner som ni bör sätta er in i. Annars tar ni risken att ni inte blir nöjda. Er undersökningsplikt är långtgående och mycket omfattande. Skruva gärna på kranar och spola i toaletter och så vidare. Allt ni kunde ha upptäckt under er undersökning är sådant ni inte kan åberopa mot säljaren.
  7. Kom ihåg att som köpare har du även undersökningsplikt på eldstäder och skorstenars skick. Att säljarna använder dem är ingen garanti för skicket. Rörstammar för vatten och avlopp och el är andra tunga bitar. Alla dessa delar är sådant ni som lekman inte kan se och göra bedömningar av i normala fall och dessutom ingår dessa undersökningar oftast inte i de överlåtelsebesiktningar som finns att köpa på marknaden. Vill man försäkra sig om skicket på dessa områden ska man kontakta fackmän på vart och ett av dem.

Den här listan är inte på något sätt heltäckande men en bra början.  Lycka till!

 

Annons

Titti Öhrn, kundombudsman på Mäklarsamfundet.

Emelie Åberg
07 augusti 2015 Emelie Åberg
Annons
Annons
Mer om Köpa och sälja hus

Läsarfråga: Skyddad mot dolda fel?

Köpa och sälja hus Vi ska sälja vårt hus och vet att många i vår närhet har använt friskrivningsklausul för att skydda sig mot dolda fel som säljaren annars kan bli ansvarig för. Vad är för­delarna och nackdelarna?

Årets häftigaste hus 2017

Köpa och sälja hus Bunkern, ladugårdsdrömmen och fritidshuset med den helt galet fantastiska utsikten – här är hemmen vi minns 2017.

Fritidshus med spektakulär utsikt – nu till salu

Köpa och sälja hus Funderar du på att köpa ett fritidshus? Nu finns det här fritidshuset, med en arkitektritad bastubyggnad, 350 kvm terrass, utomhusjacuzzi och 270-grader...

Ladugårdsdrömmen – nu till salu!

Köpa och sälja hus Drömmer du om att bo i ett stort hus nära naturen, en vacker matkällare och ett växthus utanför dörren? Nu har du chansen att köpa det här drömhuset, som från början var en ladugård, i Falkenberg!

Gårdshuset i Strängnäs – en husdröm mitt i stan

Köpa och sälja hus Drömmer du om ett mysigt gårdshus? Nu har du chansen att köpa den här unika gården mitt i stan.

Topplista – här är mäklarna som säljer mest villor

Köpa och sälja hus Är det dags att sälja huset? Att välja rätt mäklare är viktigt när du ska lägga ut ditt hus för försäljning. Här är en topplista på de mäklare som har...

Sveriges mest unika boende nu till salu: en bunker!

Köpa och sälja hus Skulle du vilja testa hur det är att bo under jorden? Nu har du chansen att köpa en bunker som du kan förvandla till ditt nya, unika drömhem!

Drömhus med biosalong och fantastisk pool – nu till salu!

Köpa och sälja hus Drömmer du om ett hus med egen biosalong och ett eget poolrum? Nu har du chansen att köpa det här fantastiska huset i Kävlinge.

Nu är Bullerbyn-torpet till salu!

Köpa och sälja hus Nu kan drömmen om att få bo i mysiga Bullerbyn bli sann! Torpet som Astrid Lindgren hade som förebild när hon skrev barnböckerna om barnen i Bullerbyn...