Foto: Istockphoto

Kär och galen? Glöm inte äktenskapsförordet

Husliv

Med ett äktenskapsförord kan du försäkra dig om att få behålla vissa tillgångar vid en eventuell skilsmässa. Överväg ett sådant avtal innan du säger ja vid altaret.

Värdet av din och din partners tillgångar och skulder delas lika om ni skiljer er. Det gäller även sådant som ni ägde var för sig innan ni gifte er. Undantaget är sådant som utgör enskild egendom genom villkor i ett äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev. Även ett eventuellt företag som ägs av den ena partnern måste regleras som enskild egendom för att det inte ska ingå i bodelningen.

– Genom att skriva ett äktenskapsförord kan du och din make eller maka bestämma att vissa tillgångar inte ska ingå i den gemensamma potten vid en separation, säger Eva Trané Lindgren, jurist på Avtal24.

Annons

Läs mer: Vad händer om vi separerar?

 

Måste undertecknas av båda

Äktenskapsförord kan man skriva när som helst under äktenskapet, men tidigast en månad innan man gifter sig. För att ett äktenskapsförord ska vara giltigt måste det undertecknas av båda makarna, och även registreras hos Skatteverket.

– Registrerade äktenskapsförord är bindande och kan inte hävas av endast den ena parten. För att ångra ett äktenskapsförord krävs det alltså att båda är överens och skriver under ett nytt äktenskapsförord om det tidigare inte längre ska gälla, säger Eva Trané Lindgren.

 

Läs mer: Samboskap – det här gäller

12 juni 2018
Annons
Annons
Mer om Husliv

Tryggare byggprocess med en anlitad besiktningsman

Husliv Ska du bygga nytt, renovera eller bygga till? Så snart du planerar att anlita en entreprenör är det en god idé att kontakta en besiktningsman som kontrollerar slutresultatet. Det ger både en signal om att du vet dina rättigheter och kan underlätta byggprocessen. 

Duellen: Livet är en grillfest!

Husliv Fira in sommaren med dina vänner – och bjud på heta favoriter från grillen. Här är prylarna som ger partyt lite extra glöd.

Så väljer du tapeter till husets alla rum

Husliv Tapeter kan göra kala rum ombonade och du slipper lägga krut på tavlor. Vi bad tre tapettillverkare att dela med sig av sina bästa tips för val till...

Prepping – om det värsta skulle hända

Husliv Vad gör du om maten i butikerna tar slut eller om elen försvinner i flera dagar? Genom prepping är du förberedd om en sådan kris skulle uppstå.

Fem läsare berättar: "Så slutade vår renovering"

Husliv Att renovera är en utmaning för såväl relation som för plånbok. Möt fem familjer som har kommit ut på andra sidan med liv, lust och nyrenoverat hus som...

Så mycket har villapriserna stigit de senaste 20 åren

Husliv År efter år har bostadspriserna ökat, men nu syns en inbromsning. Minst påverkas dock villaägarna. I ett längre perspektiv har villapriserna ökat markan...

Dogge Doggelito: ”Jag har sexton papegojor hemma"

Husliv Latin Kings frontfigur firar 35 år på scen och kombinerar musiken med tv, reklam och film. På hemmaplan försöker Dogge Doggelito pussla ihop livet som fyrabarnspappa.

Brolle: "Jag bär samma t-shirt flera dagar i rad för att slippa...

Husliv Han klyver sin egen ved, renoverar på egen hand och har huset fullt av uppstoppade djur som han själv har skjutit. Här är Kjell Junior ”Brolle” Wallmark...

Här är kändisarna vi helst ha som granne

Husliv Leif GW Persson, Mia Skäringer och Fredrik Lindström – här är kändisarna vi vill ha som grannar om vi fick välja.