Foto: Istockphoto

"Hjälp, kan grannen tvinga oss att ta ner vår vackra lönn?"

Juridik och lagar

Kan grannen tvinga mig att ta ner mitt träd, undrar en av våra läsare. Läs juristens svar här.

Av: Vega Schortz, 05 april 2019

Hjälp, kan grannen tvinga oss att ta ner vår vackra lönn?

Vi har en stor gammal lönn på tomten, 20 meter hög. Vår granne vill prompt att vi ska ta ner den, vilket vi sagt nej till. Hon vill då att vi ska kapa toppen, då lönnen är en “olägenhet” för henne. Jag har svårt att se att det är det, då lönnen bara skuggar hennes terrass en timme på kvällen. Vem avgör? Grannen eller jag?

Kattie

Annons

Svar: Huvudregeln är att den som äger en fastighet själv bestämmer vilka åtgärder hen vill vidta med sina träd, buskar och dylikt. Precis som du antyder kan du som fastighetsägare tvingas vidta åtgärder om dina växter stör dina grannar.

Att ditt träd skuggar grannens tomt är inte ett skäl som rättsligen ger grannen rätt att begära att du kapar eller hugger ner trädet. Annorlunda skulle det vara om trädet var ruttet och riskerade att orsaka skada på din grannes tomt. Vad som avgör om det är en ”olägenhet” eller inte finns inget exakt svar på mer än lagtext, praxis och allmän domstol. Enligt 3 kap. 2 § jordabalken får en granne inte ta saken i egna händer och exempelvis hugga av en gren som tränger in på dennes tomt innan grannen gett dig möjlighet att själv åtgärda problemet.

Du måste alltså inte kapa av toppen så länge trädet inte är ruttet och det vid ett lättare oväder finns en risk för att grannens tomt tar skada.

Med vänlig hälsning,
Vega Schortz, jurist

 

Vega Schortz, jurist på Lawline.

 

05 april 2019 Vega Schortz
Annons
Annons
Mer om Juridik och lagar

Läsarfråga: Hjälp, grannen förstör min utsikt!

Juridik och lagar Vår granne har fula skräphögar utanför våra fönster. Vad kan vi göra?

Nytt alternativ till god man

Juridik och lagar Visste du att du själv kan bestämma vem som ska ha rätt att fatta beslut åt dig senare i livet, när du inte längre själv har möjlighet? Juristen Eva...

Läsarfråga: Vad händer med huset om vi separerar?

Juridik och lagar Jag står ensam på alla lån och papper tillhörande fastigheten. Vad skulle då hända om jag separerar med min sambo? Är bostaden min eller träder sambolag...

"Måste vi betala hälften?"

Juridik och lagar Måste vi betala underhåll på sommarhuset vi ärvt till 50 procent? Läs expertens svar här.

"Felen blir inte åtgärdade – får jag ta in andra hantverkare?"

Juridik och lagar Felen blir inte åtgärdade – får jag ta in en ny hantverkare, undrar en av våra läsare. Läs advokatens svar här.

Här måste du skotta och sanda utanför tomten – kommunlistan

Juridik och lagar Visste du att du som villaägare kan vara ansvarig för att skotta och sanda gångbanan utmed din tomtgräns? Här är listan på vad som gäller i din kommun.

"Vilka garantier har vi från byggfirman?"

Juridik och lagar Vilket ansvar har egentligen byggfirman, och vilka garantier gäller för fel som kan uppstå? Läs vår expert Isabel Areskoug Jantzéns svar här.

"Hjälp, hantverkarna gick i konkurs"

Juridik och lagar Vad ska man göra om man anlitat hantverkare som inte gör klart jobbet, och dessutom har gått i konkurs? Vi i Villas expert svarar på läsarfrågan.

Vad händer med huset om någon går bort?

Juridik och lagar Är du sambo och undrar vad som händer med huset om någon av er går bort? Vi i Villas expert Isabel Areskoug Jantzen svarar på läsarfrågan.