Foto: Istockphoto

"Hjälp, kan grannen tvinga oss att ta ner vår vackra lönn?"

Juridik och lagar

Kan grannen tvinga mig att ta ner mitt träd, undrar en av våra läsare. Läs juristens svar här.

Hjälp, kan grannen tvinga oss att ta ner vår vackra lönn?

Vi har en stor gammal lönn på tomten, 20 meter hög. Vår granne vill prompt att vi ska ta ner den, vilket vi sagt nej till. Hon vill då att vi ska kapa toppen, då lönnen är en “olägenhet” för henne. Jag har svårt att se att det är det, då lönnen bara skuggar hennes terrass en timme på kvällen. Vem avgör? Grannen eller jag?

Kattie

Annons

Svar: Huvudregeln är att den som äger en fastighet själv bestämmer vilka åtgärder hen vill vidta med sina träd, buskar och dylikt. Precis som du antyder kan du som fastighetsägare tvingas vidta åtgärder om dina växter stör dina grannar.

Att ditt träd skuggar grannens tomt är inte ett skäl som rättsligen ger grannen rätt att begära att du kapar eller hugger ner trädet. Annorlunda skulle det vara om trädet var ruttet och riskerade att orsaka skada på din grannes tomt. Vad som avgör om det är en ”olägenhet” eller inte finns inget exakt svar på mer än lagtext, praxis och allmän domstol. Enligt 3 kap. 2 § jordabalken får en granne inte ta saken i egna händer och exempelvis hugga av en gren som tränger in på dennes tomt innan grannen gett dig möjlighet att själv åtgärda problemet.

Du måste alltså inte kapa av toppen så länge trädet inte är ruttet och det vid ett lättare oväder finns en risk för att grannens tomt tar skada.

Med vänlig hälsning,
Vega Schortz, jurist

 

Vega Schortz, jurist på Lawline.

 

05 april 2019
Annons
Mer om Juridik och lagar

Nytt alternativ till god man

Juridik och lagar Visste du att du själv kan bestämma vem som ska ha rätt att fatta beslut åt dig senare i livet, när du inte längre själv har möjlighet? Juristen Eva Trané Lindgren reder ut den nya lagen om framtidsfullmakt. 

"Jag har lånat ut pengar, har jag rätt till ränta?"

Juridik och lagar Jag har lånat ut pengar och vi ska skriva skuldebrev. Har jag någon rätt till ränta för dessa pengar, undrar en av våra läsare. Läs advokatens svar...

"Måste vi betala hälften?"

Juridik och lagar Måste vi betala underhåll på sommarhuset vi ärvt till 50 procent? Läs expertens svar här.

"Kan min sambo bo kvar utan att ärva huset?"

Juridik och lagar Kan min sambo bo kvar utan att ärva huset, undrar en av våra läsare. Läs advokatens svar här!

"Hjälp, grannen har kapat våra träd!"

Juridik och lagar Min granne har kapat våra träd – ska jag polisanmäla, undrar en av våra läsare. Här är advokatens svar.

"Vad händer om vi separerar?"

Juridik och lagar Vad händer om vi separerar efter att vi flyttat in i vårt hus, undrade Vi i Villas läsare. Läs vår expert Isabel Areskoug Jantzens svar här.

"Vilka garantier har vi från byggfirman?"

Juridik och lagar Vilket ansvar har egentligen byggfirman, och vilka garantier gäller för fel som kan uppstå? Läs vår expert Isabel Areskoug Jantzéns svar här.

"Hjälp, hantverkarna gick i konkurs"

Juridik och lagar Vad ska man göra om man anlitat hantverkare som inte gör klart jobbet, och dessutom har gått i konkurs? Vi i Villas expert svarar på läsarfrågan.

Vad händer med huset om någon går bort?

Juridik och lagar Är du sambo och undrar vad som händer med huset om någon av er går bort? Vi i Villas expert Isabel Areskoug Jantzen svarar på läsarfrågan.